Efter Ingeborgsdebatten – Statsministern anlitade byggbolag utan kollektivavtal

Kommer även Stefans hus att sättas i blockad nu? Foto: Wikipedia
  • Torsdag 21 maj 2015 2015-05-21
E-post 938

STOCKHOLM Efter den senaste tidens konflikter om kollektivavtalets vara eller icke vara har det nu framkommit att statsminister Stefan Löfvén själv inte har så noga med fackförbundens heliga ko.

De senaste månaderna har debatten om kollektivavtal varit het och ofta gått helt överstyr. Det hela började med att Livsmedelsarbetareförbundet vidtog stridsåtgärder mot det lilla invandrareägda bageriet Ingeborgs bageri i Linköping. Verksamheten sattes i blockad och människor från både höger och vänster kritiserade fackförbundet hårt. Senare framkom att Livs även hotat flertalet andra små verksamheter med blockad, bland annat Gluten Free Choice i Norrköping.

Medan individerna bakom den libertarianska poddcasten Radio bubbla själva aktivt hjälpt Ingeborgs bageri att sälja Frihetsfika i Stockholm kallade LO-tidningen Arbetets Martin Klepke fackets kritiker för anhängare av ”kollektivavtalslöst kaos”. Vänsterpolitikern och republikanen Jonas Lundgren har till och med hunnit med att dra rasistkortet.

Nu har dock Aftonbladet kunnat avslöja att det inte bara är fria moderater och dödsborgare som inte är alltför stora fantaster av de svenska kollektivavtalen.

Rikets egen statsminister, Stefan Löfven, har nämligen låtit anlita ett kollektivavtalslöst byggbolag för att bygga om delar av hans fritidshus i norrländska Örnsköldsvik.

– Företaget finns inte ansluta hos oss. Hade de haft kollektivavtal hade de varit anslutna här, säger en anställd på fackförbundet Byggnads medlemscenter till Aftonbladet.

”Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, punkt slut”

När Aftonbladet på torsdagsmorgonen konfronterade statsministern med uppgifterna svarade han först att han inte kunde kommentera sådana uppgifter då det rörde sig om rykten.

– Vi har ju då människor som också är egna, som kan göra den typen av jobb, berättade Stefan Löfven något kryptiskt för Aftonbladets reporter.

Statsministern bedyrar sedan att det för honom är en självklarhet att försäkra sig om att företagen han jobbar med har tecknat ett kollektivavtal. Några timmar efter intervjun mottar dock Aftonbladet ett sms från Stefan där han erkänner att det i fallet med huset i Örnsköldsvik saknas ett kollektivavtal.

– Då jag trodde mig anlita en egenföretagare utan anställda så frågade [sic!] inte om kollektivavtal. Det borde jag ha gjort. Jag ställde flera kontrollfrågor för att jag ville att allt skulle gå rätt till, men jag borde också ha ställt frågan om kollektivavtal utifall att företaget skulle behöva anställa eller ta in underleverantörer. Det var ett misstag från min sida, skrev statsministern i sitt textmeddelande.

Enligt Skatteverket hade bolaget i fråga tre anställda förra året. För Aftonbladet berättar även ägaren att han saknar kollektivavtal.

– Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, punkt slut, sa statsministern under ett besök vid en byggarbetsplats 2013.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag