Vänsterpartist ger sig in i bageribråket: ”Ni länkar in kollektivavtalshatare och rasister”

Vänsterpartisten Jonas Lundgren (mitten) hejar på under ett tal av Jimmie Åkesson i Almedalen. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Onsdag 6 maj 2015 2015-05-06
E-post 355

STOCKHOLM Nu ger sig även vänsterpartisten Jonas Lundgren in i bageribråket där det mäktiga Livsmedelsarbetareförbundet försöker driva det lilla fåmansföretaget Ingeborgs Bageri i konkurs. I en tweet anklagar han sajten Bubbla för att sprida rasism. ”Finfint att hylla både kollektivavtalshatare och rasister”, skriver han och syftar på Nyheter Idag.

Känslorna går varma över det lilla bageriet i Linköping som det mäktiga fackförbundet Livs vill driva i konkurs. Det började med att två syskon från Irak bestämde sig för att sätta sig själva i arbete. De har lånat hundratusentals kronor i kapital för att köpa upp verksamheten som inte gått bra.

Eftersom bageriet gick back i början hade inte syskonen råd att behålla en anställd i verksamheten. Fackförbundet Livs å sin sida satte bageriet i blockad och konflikten har sedan dess blivit allmänt känd. Det har slutat med att den anställda fick nytt jobb på ett annat företag och att syskonen från Irak kämpar vidare med att få snurr på verksamheten.

Men Livsmedelsarbetareförbundet kunde inte acceptera att två invandrare tog initiativ till att själva skapa arbete i Sverige, utan istället har de skickat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen om hisnande 650 000 kronor mot bageriet. Livs menar att uppsägningen inte gått rätt till och någon hänsyn till att den anställde redan har ett nytt jobb har de inte tagit. Ej heller har facket tagit hänsyn till att den anställde enligt uppgifter ska ha bett facket att backa då den ursprungliga konflikten var med den förre arbetsgivaren

Bubbla-grundaren Martin Eriksson solidarisk med arbetarna

Libertarianen Martin Eriksson, som grundade sajten Bubbla, har visat solidaritet med arbetarna på bageriet som satsat kapital och numera äger sina egna produktionsmedel. Bland annat har han startat kampanjsajten Frihetsfika som Nyheter Idag tidigare rapporterade om. När Bubbla länkar till den artikeln rasar vänsterpartisten Jonas Lundgren mot Bubbla på Twitter.

I en tweet försöker han vända på begreppen och hävdar att Nyheter Idag, som också visat solidaritet med de driftiga arbetarna från Irak, i själva verket skulle vara en rasistsajt. Detta trots att det är vänsterorganisationer som LO-förbundet Livs som gör allt för att driva det lilla invandrar- och arbetarägda bageriet i konkurs.

Lade på telefonen i örat på Nyheter Idag

När Nyheter Idag ringer till Jonas Lundgren för att fråga om hans syn på konflikten och varför han är missnöjd med att både Bubbla och Nyheter Idag visar solidaritet med invandrare och arbetare som äger sina egna produktionsmedel, då vill han inte svara. När vi ringer till honom hinner vi knappt presentera oss förrän Lundgren lägger på luren.

– Nej tack du, säger Lundgren innan vi hunnit ställa vår första fråga.

Hallå? Jonas…?

Jonas Lundgren lade på luren i örat när en arbetare från Nyheter Idag ringde. Om du vill visa solidaritet med invandrade arbetare som äger sina egna produktionsmedel kan du anmäla ditt intresse på sajten Frihetsfika!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag