Efter kritiken mot Prides partibojkott – nu svarar Stockholms stad om miljonbidragen

Stockholm Pride. Foto: Flickr
  • Torsdag 12 jul 2018 2018-07-12
E-post

Stockholm Pride får flera miljoner kronor i bidrag från Stockholm stad. Men Anna Gissler, tillförordnad vd för det kommunala bolaget som pumpat in en del av pengarna, har inga synpunkter på att Prides ledning valt att stänga ute Medborgerlig Samling.

Under tisdagen briserade nyheten att Stockholm Pride vägrar partiet Medborgerlig Samling deltagande i Pride Park på årets festival. Som skäl hänvisades till ”värdegrunden”.

Läs mer: Medborgerlig Samling inte välkomna på Stockholm Pride: Lever inte upp till värdegrunden

Stockholm Pride får årligen miljonbelopp av skattebetalarna i landet. Olika myndigheter pytsar in pengar och den största bidragsgivaren är Stockholms stad via Stockholm Business Region AB och de två underbolagen Visit Stockholm och Invest Stockholm. Totalt betalas 3,4 miljoner kronor ut till Stockholm Pride för 2018 års festival.

Nyheter Idag har sökt företrädare för Stockholm stad för en kommentar. Man har valt att svara skriftligt.

”Stockholms stad ger sedan flera år föreningen Pride ekonomiskt marknadsföringsstöd via Stockholm Business Region AB”, säger Anna Gissler, tf VD Stockholm Business Region AB i mejlet.

”I år rör det sig om ett marknadsföringsbidrag på 400 000 kronor, som beviljas utifrån ett antal kriterier, till exempel att evenemanget ska vara tillgängligt för alla ur ett publikt hänseende. Stockholms stad är dock ej medarrangör, utan bidragsgivare, och vi har inte synpunkter på innehållet i Prideprogrammet eller vilka som medverkar i PridePark, det är en uppgift för arrangören.”

Kriterierna om att Pride ska vara tillgänglig för alla innebär att arrangörerna inte kommer att kunna stänga ute olika typer av extremister – så länge de är där som besökare.

”2018 har staden även beslutat att ge ett stöd på 3 miljoner kronor för att Europride2018 skall genomföras i Stockholm”, säger Caroline Strand, tf VD Visit Stockholm. ”Detta stöd utgår från Visit Stockholm AB som har i uppdrag att attrahera internationellt intressanta evenemang till Stockholm utifrån Stockholms stads program för evenemang.”

Nyheter Idag har sökt de lokal partierna i Stockholms stadshus. Enbart Moderaterna har svarat, de hänvisar till kommunens svar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag