Efter Löfven-flörten: Nu rasar folkets förtroende för Lööf och Björklund

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 3 dec 2018 2018-12-03
E-post 1932

SVERIGE Få av partiledarna har gynnats av den långdragna regeringsbildningen. Väljarnas förtroende sjunker, enligt en ny Novusmätning – och allra sämst går det för Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).

För både Lööf och Björklund sjunker väljarnas förtroende med 7 procentenheter sedan förra mätningen i augusti. I den nya mätningen, som gjordes mellan den 22 och 27 november, säger sig 26 procent ha förtroende för Lööf. Före valet var hon den partiledare som hade näst högst förtroende – nu ligger hon på femte plats efter Jimmie Åkesson (SD).

Björklunds förtroende på 17 procent är det lägsta han någonsin fått i en Novusmätning. Det kan jämföras med juli 2017 då 27 procent av väljarna hade förtroende för honom.

Men Lööf och Björklund är inte ensamma om att ha tappat stöd efter valet. Enbart Stefan Löfven (S) och Ebba Busch Thor (KD) ökar – och den senare rejält. KD-ledaren ökar med 13 procentenheter och har därmed lika stort förtroende som statsministern. Det två har nu högst förtroende bland väljarna.

Förändringen sedan förra mätningen är minst för Löfven och Åkesson och ligger inom felmarginalen.

Fakta Väljarnas förtroende

Andel av de svarande som sade sig ha ganska stort eller mycket stort förtroende för partiledaren. Förändringen sedan augustimätningen i parentes.

Ebba Busch Thor (KD): 33 procent (+13)
Stefan Löfven (S): 33 procent (+2)
Ulf Kristersson (M): 32 procent (-3)
Jimmie Åkesson (SD): 27 procent (-2)
Annie Lööf (C): 26 procent (-7)
Jonas Sjöstedt (V): 23 procent (-6)
Jan Björklund (L): 17 procent (-7)
Gustav Fridolin (MP): 9 procent (-3)
Isabella Lövin (MP): 8 procent (-5)

Källa: SVT/Novus

Läs även: Lööf öppnar för Löfven – får frågan om hon ska äta sko

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag