Efter Migrationsverkets prognos: ”Inför anmälningsplikt för asylsökande”

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Onsdag 31 jul 2019 2019-07-31
E-post 720

SVERIGE Över 300 000 asyl- och anhöriginvandrare väntas söka sig till Sverige fram till och med 2022 enligt Migrationsverkets senaste prognos. Och över 90 000 beräknas få uppehållstillstånd. Siffrorna visar att Stefan Löfvens regering inte förstått allvaret säger Jonas Andersson (SD), riksdagsledamot från Skellefteå, som förespråkar ett totalt moratorium (stopp) för all asylinvandring och anmälningsplikt för asylsökande.

Migrationsverkets delårsprognos släpptes på måndagen. Enligt den kommer antalet som söker uppehållstillstånd som anhöriginvandrare att vara större (222 000) än som asylinvandrare (84 000) mellan 2019 och 2022. 91 400 asyl- och anhöriginvandrare väntas få uppehållstillstånd.

Läs mer: Över 90 000 migranter väntas få uppehållstillstånd fram tills 2022

Riksdagsledamoten Jonas Andersson (SD) från Skellefteå sitter i socialförsäkringsutskottet.

– Prognosen är som väntad utifrån att regeringen inte förstår hur allvarlig situationen är, säger han.

Det är kommunernas kärnverksamhet som nu kommer att drabbas enligt Andersson då det är kommunerna som idag får ansvaret för att ta hand om nyanlända migranter.

– Fler medborgare kommer att tvingas stå längre i bostadskö, klassrummen kommer att bli trängre, vården kommer att bli mer överbelastad etc. Det finns inget magiskt humanistiskt trollspö som kan lösa de praktiska och ekonomiska målkonflikter som oundvikligen uppstår.

Jonas Andersson menar att de senaste årens stora mottagande av asylmigranter också skadar företag som vill rekrytera kvalificerad arbetskraft från utlandet.

– Volymproblem drabbar även företagare som skriker efter kvalificerad arbetskraft som inte går att hitta i Sverige, det finns tyvärr ingen särskild kö för utlänningar som direkt skulle kunna komma in i produktivitet och bli skattebetalare, säger han.

Vad är lösningen?

– Det enda rimliga sättet att minska kötiden är att ta bort alla vänsterliberala undantag från regelverken gällande såväl asyl- som anhöriginvandring. Asyl skall sökas i första säkra land, och försörjningsplikt ska vara obligatorisk för migranter som vill återförenas med sin familj i Sverige.

I samband med prognosen meddelade Migrationsverkets generaldirektör Michael Ribbenvik att det saknas flera hundra miljoner kronor i budgeten för att hålla landets förvar i drift, där exempelvis frihetsberövade illegala invandrare hålls i väntan på utvisning. Jonas Andersson menar att det inte bara handlar om att se till att ha tillräckligt med antal förvarsplatser.

– Vi behöver öka uppsikten över vilka som befinner sig i landet genom anmälningsplikt för asylsökande, men självklart även fler förvarsplatser under den tid det behövs. Sverige behöver tryggheten av att veta att allt görs för att undvika fler Rakhmat Akilov på gatorna. Målsättningen är dock ett moratorium för asylinvandring så länge närområdet är säkert, vilket på några års sikt gör att behovet av förvarsplatser kommer minska igen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag