Efter nedlagda kärnkraften: Sverige riskerar bli elimportör
I debatten om den nedlagda kärnkraften och Sveriges elförsörjning har många av de som förespråkar vindkraft och miljöpartistisk energipolitik framhållit att Sverige under loppet av ett år är en elexportör. Men snart kan det vara slut med det. Inom de närmaste åren riskerar Sverige att bli en elimportör, rapporterar TT.
Dagens svenska elexport beräknas nämligen falla kraftigt fram till 2027. I ett scenario blir fallet från 28 TWh (terrawattimmar) ner till 6 TWh. Men om vädret blir ogynnsamt, med stark kyla och lite vind och nederbörd, riskerar Sverige att bli elimportör sett till hela året 2027.
Läs även: Expert varnar för elkris till 2030 – nu dammsuger regeringen marknaden på kraftkällor
Anledningen är att Sverige beräknas öka elbehovet kraftigt under perioden fram till 2027, från 144 TWh till 188 TWh. Det beror i sin tur på elektrifieringen av transportsektorn och en mer elintensiv industri, framförallt i Norrland.
Samtidigt ökar den beräknade elproduktionen inte alls i samma takt. Det enda som beräknas tillkomma är ytterligare vindkraft.
”Produktionen från övriga kraftslag, inklusive havsbaserad vindkraft, förändras endast lite under perioden”, skriver Mattias Jonsson, enhetschef för elmarknadsanalys på Svenska kraftnät, i en kommentar.
Läs även: Tovatt skyller elkrisen på kärnkraften: ”Jisses vilken skit”
Läs även: DN:s ledarskribent om elkrisen: ”Okynnesanvändning”