Expert varnar för elkris till 2030 – nu dammsuger regeringen marknaden på kraftkällor

Ebba Busch och oljekraftverket i Stenungsund. Bild: Stina Virkamäki/valtioneuvoston kanslia/FinnishGovernment/CC BY 2.0/Mikeinc/CC BY 3.0
  • Fredag 16 dec 2022 2022-12-16
E-post 212

Elkrisen med extrema elpriser kan fortsätta fram till 2030. Nu har regeringen gett Svenska Kraftnät och Energimyndigheten i uppdrag att dammsuga marknaden på tillgängliga kraftkällor. Bland de som kan tänkas komma i fråga finns oljekraftverket i Stenungsund samt att värmekraftverk ställs om till att producera el.

Jonathan Lindgren, expert på kommunala frågor hos Villaägarna, säger till Expressen att elkrisen kan vara ända till 2030.

– Utsikterna är ju dystra på lång sikt. Vi behöver återuppbygga den elproduktion vi har tappat. Man tänker mycket stängda kärnkraftverk och så vidare, säger han till tidningen.

– De flesta bedömare brukar tala om 2030. Där tycks även skeptikerna ibland kunna enas om att 2030 är ett årtal då vi kanske fått ordning på det här. Det är produktionsmässigt vad man tror, fortsätter han.

Läs även: Fiasko för regeringen i DN/Ipsos efter sveken

En elkris som fortsätter hela mandatperioden och vidare skulle vara en rejält huvudvärk för regeringen, som redan anklagas för att svika sitt vallöfte om en högkostnadsskydd mot höga elpriser.

Nu rapporterar Sveriges Radio att regeringen har gett Svenska kraftnät och Energimyndigheten i uppdrag att dammsuga marknaden efter kraftkällor. Man ska även identifiera varför dessa kraftkällor inte har tagits i bruk.

”Sverige behöver bygga upp ett robust elsystem som kan leverera den el vi behöver årets alla timmar. Alla goda krafter behövs för att bidra till den långsiktiga återuppbyggnaden av ett kostnadseffektivt och resilient elsystem som ger oss en trygg elförsörjning”, skriver energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till Sveriges Radio.

Busch har tidigare öppnat för att kraftverket i Stenungsund, som är Europas största oljekraftverk, ska tas i bruk.

En annan möjlighet är att svenska värmekraftverk ska användas för att producera el, något som föreslagits av bland andra Per Lindvall på Affärsvärlden.

”Enligt en ett par år gammal analys från Svenska Kraftnät över den samlade installerade svenska elproduktionskapaciteten, så uppgick kraftvärmen till 5 600 MW, vilket är lika med den tillgängliga kapaciteten för att producera svensk kärnkraft just nu, då Ringhals 4 är avstängt. Men under förra vintern när effektbehovet var som störst och priserna var på dåtidens rekordnivå så nyttjades bara runt 1 800 MW av denna kapacitet. Detta bortfall av produktion är således större än bortfallet från de stängda reaktorerna tillsammans” skrev Lindvall bland annat.

Läs även: Skånemoderater sågar elprisstödet: ”Ett stort svek”

Läs även: Här är Socialdemokraternas glömda vallöfte om halverade elpriser

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag