Tovatt skyller elkrisen på kärnkraften: ”Jisses vilken skit”

Bild: JakhashviliGaga/CC BY-SA 4.0/Tubaist/CC BY-SA 3.0
  • Lördag 10 dec 2022 2022-12-10
E-post

Twitterdebattören och den tidigare miljöpartistiske riksdagsledamoten Lorentz Tovatt har – liksom de flesta i Miljöpartiet – länge varit en utpräglad motståndare till kärnkraften. Nu kommer den före detta riksdagsmannen med ett nytt utspel där han anklagar kärnkraften för att ligga bakom den pågående elkrisen. ”Förstå vilken fullkomlig katastrof det hade varit om inte MP hade fått igång produktionen av förnybart”, skriver han på Twitter.

I tweeten gör Tovatt en rejäl generalsågning av kärnkraften som han sarkastiskt kallar för ”planerbar”.

”Jisses vilken skit den ’planerbara’ kärnkraften satt oss i. Nu är risken för bortkoppling reell pga gamla och dysfunktionella reaktorer”, skriver han.

Tovatt får emellertid inte medhåll från alla inom miljörörelsen.

Anders Wijkman, en av initiativtagarna till Gudrun Schymans nya parti Klimatalliansen, frågar sig däremot hur Vattenfall kunde lägga ned två reaktorer i Ringhals ”utan att tydligt flagga för riskerna för effektbrist i södra Sverige”.

Tovatt har tidigare själv meddelat att han ”hemskt gärna” tar cred för nedlagd kärnkraft.

Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft

Lorentz Tovatt var fram till årets val riksdagsledamot för Miljöpartiet och har även varit partiets klimat- och energipolitiske talesperson. Han valde på egen hand att lämna politiken efter den förra mandatperioden.

I en intervju med TV4 Nyhetsmorgon sade han att ett av skälen till avhoppet var att han inte ville bli för bitter.

– För mig är politik väldigt mycket själ och hjärta och känslor och värderingar och sådär, och det klart att jag blir ju rent ut sagt förbannad när jag till exempel möter det motståndet som finns i Sveriges riksdag mot klimatpolitik, sade han till TV-kanalen.

– Det gör ju mig cynisk och förbannad och ilsken. Jag vill inte tillåta mig att bli för bitter på det sättet, att jag bara blir arg på mina politiska motståndare.

Läs även: Tovatt (MP): ”Köp aldrig aldrig aldrig Pågen”

Läs även: Tovatt (MP) lämnar politiken – vill inte ”bli för bitter”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag