Efter Nyheter Idags granskning: #jagärhär raderar kontroversiella formuleringen

Foto: Faksimil Rösta mermänskligt
  • Fredag 3 aug 2018 2018-08-03
E-post 581

SVERIGE Nätverket #jagärhär hade planer på att gå ut till vallokaler och ”stötta och peppa” väljare på valdagen. När Nyheter Idag publicerade en artikel om att aktionen kan vara olaglig tog nätverket bort formuleringen.

Nyheter Idag rapporterade på torsdagen att nätverket #jagärhär planerade att gå ut till vallokaler och ”stötta och peppa” väljare på valdagen. Detta som en del av kampanjen ”rösta mermänskligt”, som även exempelvis Rädda Barnen har anslutit sig till.

Men att ”stötta och peppa” folk som röstar är inte tillåtet i och i närheten av vallokalerna. Roger Wihlborg, handläggare på valnämndens kansli i Stockholm, har sagt att personer som gör detta ska avvisas från lokalen.

– Vem som helst får komma in och titta på röstningen, men man får inte störa förrättningen, sade Roger Wihlborg på torsdagen.

Bara några timmar efter Nyheter Idags publicering hade #jagärhär tagit bort formuleringen om sina planer på valdagen. Även nätverkets grundare Mina Dennert har redigerat sitt tidigare Facebookinlägg om kampanjen, och där tagit bort uppmaningen till att ”stötta och peppa” folk som röstar.

Förtydligar på Facebook

Nyheter Idag har sökt Mina Dennert för en kommentar, men hon har inte gett något svar. På Facebook skriver hon ett nytt inlägg på fredagen, där hon slår fast att alla planer inför valdagen är inställda:

”OBS! Vi kommer inte att göra några gemensamma aktioner på valdagen. All aktivitet i #mermänskligt kommer att ske INNAN valdagen! Det är vid VALSTUGORNA kampanjen ska gå av stapeln. Dvs under själva valrörelsen på gator och torg.”

Dennerts nätverk har 74 000 medlemmar på Facebook och har prisats för sitt sätt att gripa in i kommentarsfält så fort någon uttrycker en för gruppen misshaglig åsikt.

Läs även: ”Årets initiativ”: Nätverket #jagärhär prisas inför valrörelsen

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag