Efter pressen på JÖK-regeringen: Sjöstedt får högst förtroende av partiledarna

Jonas Sjöstedt (V). Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 31 jan 2020 2020-01-31
E-post 264

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt får högst förtroende av alla partiledare i DN/Ipsos förtroendemätning. Mätningen är också ännu en kalldusch för Löfven, som kommer först på fjärde plats bland partiledarna vad gäller förtroende, vilket är den sämsta placeringen för en sittande statsminister sedan mätningarna inleddes.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommer avgå med den röda flaggan i topp. På torsdagen presenterar DN/Ipsos en ny mätning av partiledarnas förtroende, där Sjöstedt ökat med fem procentenheter sedan den förra mätningen i augusti.

Ökningen gör att Sjöstedt, med 35 procent av väljarnas förtroende, är den partiledare som har högst förtroende bland väljarna. Det är också Sjöstedts högsta notering i DN/Ipsos förtroendemätning under sin tid som partiledare för V.

Läs även: Första gången någonsin: SD större än S hos SvD/Sifo – Sjöstedt lämnar med röda flaggan i topp

Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring menar att Sjöstedt vunnit förtroende genom att gå ihop med den konservativa oppositionen mot den rödgröna regeringen och deras samarbetspartiet L och C som betalar sig i stigande förtroende.

– Jonas Sjöstedt är tydlig i sin kommunikation och har trots den läktarplats Januariavtalet var tänkt att ge honom hittat ett sätt att driva igenom delar av sin politik i strid med regeringen och Januaripartierna, säger Källebring till Dagens Nyheter.

DN/Ipsos förtroendemätning

Förändringen från den tidigare mätningen i augusti 2019 inom parentes

Jonas Sjöstedt, V 35 (+5)

Ebba Busch, KD 31 (-4)

Jimmie Åkesson, SD 30 (+3)

Stefan Löfven, S 28 (-12)

Ulf Kristersson, M 27 (-4)

Annie Lööf, C 25 (-5)

Isabella Lövin, MP 13 (-4)

Nyamko Sabuni, L 13 (-7)

Per Bolund, MP 10 (-1)

 

För socialdemokraternas partiledare och sittande statsminister Stefan Löfven går det sämre. Löfven tappar hela tolv procentenheter sedan förra mätningen, och landar med 28 procent av väljarnas förtroende på en fjärde plats i förtroendelistan, efter Sjöstedt men också KD:s partiledare Ebba Busch som 31 procent av väljarna har förtroende för, och SD:s partiledare Jimmie Åkesson, med 30 procent.

Det är det sämsta resultatet för en statsminister sedan mätningarna inleddes år 2000.

– Förtroendetappet för Stefan Löfven är väldigt stort. Men min bedömning är att det inte är personen Löfven som är ifrågasatt. Det här är ett resultat av den politik han för och hans tillkortakommanden som politisk ledare, säger Källebring.

Läs även: Sjöstedt: V förbereder för extraval – kan fälla regeringen med de konservativa

Läs även: Sjöstedt pressar Löfven om pengar till kommunerna – hotar gå ihop med KD och M

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag