Sjöstedt: V förbereder för extraval – kan fälla regeringen med de konservativa

Jonas Sjöstedt (V). Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 11 jan 2020 2020-01-11
E-post

Vänsterpartiet förbereder sig på ett extraval under 2020 om regeringen inte ger vika i frågorna om marknadsmässiga hyror och förändringar av arbetsrätten, säger partiledaren Jonas Sjöstedt i en intervju med Aftonbladet.

Hotet om misstroendeomröstning, som stoppade en planerad reform av Arbetsförmedlingen, har gett V-ledaren Jonas Sjöstedt blodad tand.

I en intervju med Aftonbladet säger Sjöstedt att V kommer att förbereda sig för ett extraval under 2020 om det krävs för att stoppa marknadshyror och förändringar av arbetsrätten, två punkter som ingår i regeringens Januariöverenskommelse med C och L.

Lyssna även på: Podden med Malcom Kyeyune: Slutet på nyliberalernas strypgrepp om svensk politik?

– För oss är båda sakerna helt otänkbara och vi visade att vi kan samla en majoritet mot regeringen när det gällde Arbetsförmedlingen. Vi är övertygade om att vi kan göra samma sak här, säger Sjöstedt.

Sjöstedt tror att KD, M och SD kommer stödja sådana initiativ från V för att kunna fälla regeringen, även om partierna tycker reformerna är bra. Därför förbereder sig nu V på ett extraval under 2020.

– Vi kommer inte vika oss en tum. Vill regeringen ha ett nyval om marknadshyror och anställningstrygghet, då får dom det, säger Sjöstedt.

Läs även: SD välkomnar misstroende mot minister: ”Skulle helst rikta ett misstroende mot samtliga statsråd”

Att V kommer att behöva ha SD med sig för att fälla regeringen ser inte Sjöstedt som något problem.

– Vi har tydliga principer. Vi förhandlar aldrig med SD, vi anpassar aldrig våra förslag och försäkrar oss aldrig om deras röster. De får rösta som de vill, men vi kan heller inte sluta lägga fram vår politik därför att de sitter i riksdagen, säger Sjöstedt till Aftonbladet.

Jimmie Åkesson bekräftade på Twitter att man kommer att stödja alla försök att fälla regeringen.

Läs även: Intern press på Sjöstedt att stoppa Löfven och Lööf

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag