Efter uppgörelsen med Löfven – nu hotar C-politiker att lämna partiet

Foto: Privat/Nyheter Idag/Facebook
  • Torsdag 17 jan 2019 2019-01-17
E-post 6227

KIRUNA Centerpartiet borde aldrig gjort en uppgörelse som gör att Vänsterpartiet får inflytande. Det säger Mats Holmström, centerpartist i Kiruna. – Vänsterpartiet är ett extremistparti. Om C inte trycker rött på fredag lämnar jag partiet, säger Holmström.

Mats Holmström är kommunpolitiker för Centerpartiet i Kiruna. Han sitter i kommunstyrelsen, miljö- och byggnämnden och i kommunfullmäktige och gick med i Centerpartiet kort innan förra valet, 2014. Nu har han fått nog.

– Den här uppgörelsen som man gör med Löfven. Jag förstår inte hur man kan göra en uppgörelse där man låter ett extremistparti som Vänsterpartiet få inflytande. Ett parti som har avskaffande av äganderätten inskrivet i sitt partiprogram. Jag kan inte förstå det, säger Mats Holmström.

Vänsterpartiet och äganderätten

"De rättigheter som springer ur ägandet måste begränsas och ägandet i sig övergå till gemensamma former"

– Vänsterpartiets partiprogram

Läs även: Socialistiska domen över Lööf: ”Tuff tills hon ändrar sig”

Uppgörelsen, även kallad Januariöverenskommelsen eller JÖK-en, består av 73 punkter där C och L samarbetar med S och MP, och där Löfven blir statsminister i en S-MP-regering. För att den ska bli verklighet måste V lägga ner sina röster under statsministeromröstningen, vilket man gått med på efter förhandlingar.

Att C på nationell nivå gjort upp med S och gett V inflytande över regeringsbildningen gör att Mats Holmström tänkt igenom sin framtid inom partiet.

– Om C inte trycker på den röda knappen, röstar nej till Stefan Löfven under statsministeromröstningen på fredag, då kommer jag att lämna partiet, säger han.

Han kommer att fortsätta som förtroendevald.

– Jag är vald av kommunens medborgare och kommer sitta kvar i kommunfullmäktige. Vi får se hur det blir med nämnderna. Det får partiet här lokalt besluta om, säger Mats Holmström som under intervjun flera gånger betonar att beslutet inte har något med den lokalt förda politiken att göra.

Tvärtom. I Kiruna gjorde Centerpartiet ett historiskt bra val. Man fick 32,9 procent av rösterna, blev största parti och tog makten tillsammans med Centern, Moderaterna, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna. För första gången någonsin fick Kiruna ett borgerligt kommunalråd – centerpartisten Gunnar Selberg – och ett borgerligt parti var störst i valet.

Bli PLUS-medlem hos Nyheter Idag och läs hela artikeln!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag