Socialistiska domen över Lööf: ”Tuff tills hon ändrar sig”

Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 29 nov 2018 2018-11-29
E-post

STOCKHOLM Jonas Sjöstedt är inte imponerad av Annie Lööfs retorik under regeringsbildningen. I en intervju med Dagens Industri kommenterar han hur Lööf försöker låta ”tuff”. – Jag tror att tonläget är så högt för att hon har ändrat sig så mycket. Nu gör hon tvärt om mot det hon har sagt förut. 

Det är i en intervju med Dagens Industris Linda Öhrn som Jonas Sjöstedt, partiledare för socialistiska Vänsterpartiet, får frågor om flera av de krav som som Lööf ställde för att Centerpartiet ska släppa fram en socialdemokratiskt ledd regering. Bland annat sänkta ingångslöner, avreglerad hyresmarknad, förändringar i Las och sänkta marginalskatter.

– Sannolikheten att hon skulle få igenom något som ligger snäppet tal höger om Reinfeldt-åren är mycket liten, säger Sjöstedt.

Läs mer: Lööf öppnar för Löfven – får frågan om hon ska äta sko

I intervjun säger vänsterledaren att han vill ha förhandlingar till skillnad från Annie Lööf som på sin pressträff meddelade att kravlistan inte var något hon tänkte sätta sig och förhandla med Stefan Löfven om inför statsministeromröstningen.

Jonas Sjöstedt konstaterar vidare att Lööf är den som sett till att Sverige inte haft en regering på tio veckor och han undrar också hur länge hon ska ”hålla på”.

– Jag tror att tonläget är så högt för att hon har ändrat sig så mycket. Nu gör hon tvärt om mot det hon har sagt förut. Hon säger att hon är beredd att släppa fram Stefan Löfven – det tycker jag är bra. Då måste man höja tonläget så mycket för att låta lite tuff, säger han.

Annie Lööf har tidigare velat utesluta SD och V från förhandlingar. Jonas Sjöstedt avfärdar Lööfs försök att stänga ute V från en uppgörelse vänsterut.

– Vi är helt nödvändiga för att det ska bli en Löfvenregering. Det vet Annie Lööf också. Hon är väldigt tuff tills hon ändrar sig. Det som med
Stefan Löfven och statsministerskapet. Det finns mycket som de skulle behöva göra upp med oss. Om LSS och landsbygdspolitik och annat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag