Efter utspelet om att överge ”krona för krona” – Nu möter finansministern hård kritik

Emil Källström från Centerpartiet (t.v) och finansminister Magdalena Andersson (t.h). Foto: Pressbild samt Björn Bergman / photo2be.com
  • Söndag 13 dec 2015 2015-12-13
E-post 1807

SVERIGE Nu möter finansminister Magdalena Andersson hård kritik för sitt utspel om att lånefinansiera kostnader för migrationen nästa år. – Att inte fatta de tuffa besluten, och dessutom finansiera sin egen oförmåga med ökade lån, det är kortsiktigt och oansvarigt, säger Emil Källström (C).

Under gårdagen berättade Nyheter Idag att finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för att staten lånar upp pengar, alltså ökar statsskulden, nästa år med anledning av de ökade kostnaderna för migrationspolitiken. Det betyder att den rödgröna regeringen överger den så kallade ”krona för krona”-principen, en princip som bygger på att varje budget ska vara balanserad.

Möter hård kritik: ”Kortsiktigt och oansvarigt”

Utspelet om att finansiera kostnader med ökade lån är inte helt okontroversiellt. Samtidigt noterar Niklas Svensson från tidningen Expressen att utspelet kommer samtidigt som det stora klimatmötet i Paris äger rum. Det kan vara ett sätt för finansministern att få nyheten om Sveriges framtida ökade skuldsättning att drunkna i nyhetsflödet.

Men Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, har noterat finansministerns planer för svensk ekonomi nästa år och han är inte nådig i sin kritik mot Anderssons utspel.

– Magdalena Andersson verkar släppa alla ambitioner om en ansvarsfull ekonomisk politik. Det är mycket allvarligt. Vi har en finansminister som först ensidigt överger överskottsmålet, riskerar att spräcka utgiftstaketoch nu dessutom vill betala sina stora kostnadsökningar med att låna ännu mer pengar, säger han i ett pressmeddelande.

Källström menar att istället för att låna mer pengar till migration behöver regeringen titta på hur man kan göra flyktingmottagandet billigare. Ett sätt kan vara effektiviseringar enligt Källström.

– Att inte fatta de tuffa besluten, och dessutom finansiera sin egen oförmåga med ökade lån, det är kortsiktigt och oansvarigt, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag