Efterlyst för mord rymde från Migrationsverkets förvar

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Måndag 12 okt 2020 2020-10-12
E-post 3023

KÅLLERED Trots att georgiern var efterlyst för mord fick han stanna på Migrationsverkets förvar i Kållered med bristande säkerhet. Innan han kunde utvisas lyckades han rymma med en kriminell marockan – och nu är de båda på fri fot.

Göteborgs-Tidningen berättar om en rymning från Migrationsverkets förvar i västsvenska Kållered i januari 2018. De två männen hade fått utvisningsbeslut i slutet av 2017 och placerats på förvaret.

Den ene mannen, en 37-årig marockan, hade dömts för narkotikabrott i Sverige men även gripits flera gånger i Spanien för bland annat inbrott och rån. Den andre, en 42-årig georgier, visade sig några dagar före rymningen vara efterlyst för mord i sitt hemland. Han hade även ljugit om sin identitet.

De båda lyckades rymma från förvaret genom att hota en tjänsteman med ett vasst föremål och få honom att öppna dörrarna. I dag är de ännu på fri fot och efterlysta.

– Georgiern borde ha flyttats. Det var missen. Det var förstås väldigt angeläget för honom att sticka från förvaret om han var misstänkt för brott i Georgien. Jag tror till och med vi hade en resa klar på honom tillbaka till Georgien, säger Lars Skoglund, kommissarie vid gränspolisen, som menar att georgiern borde ha placerats på ett häkte.

Johanna Sahlman, chef på förvaret, förklarar det hela med att georgiern ”hann rymma” innan han fick en mer lämplig placering.

Rymningen från Kållered är bara en av 24 stycken som GT har granskat från de senaste tre åren. Lars Skoglund konstaterar att det finns stora säkerhetsbrister på förvaret.

– Förvarets situation är inte helt lätt. De sitter inte i var sin cell utan det är som en stor lägenhet där de rör sig fritt och tar emot besök som inte visiteras. Det är en svår situation. Där bör man titta på lagstiftningen kring den biten, säger han.

Skoglund menar att de två männen mycket väl kan ha stannat i Sverige för att ägna sig åt brottslighet.

– De måste ju försörja sig på något vis när de är på rymmen, säger han.

– Man vet inte var de här finns. Det är ett antal tusen här i Sverige som vi inte vet var de är. Det är tyvärr så.

Läs även: Naiva S-ministrar – vi har hela listan

Läs även: Paludan svensk medborgare – lovar bränna 200 koraner i Sverige

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag