Efterlyst ukrainare gripen i Tyskland – misstänks för mord på 70-åring i Markaryd

Bild: Polisen
  • Onsdag 21 aug 2019 2019-08-21
E-post 204

DRESDEN En av de två ukrainska män som häktats i sin frånvaro misstänkta för mord på en 70-årig man i Markaryd har gripits av tysk polis utanför Dresden. Polis kommer att begära mannen, som även utreds i samband ett annat försvinnande, utlämnad till Sverige.

På tisdagen gick svensk polis ut med en internationell efterlysning efter två ukrainska medborgare, Yaroslav Lavryniv, 48, och Oleksandr Traiduk, 47, misstänkta för mord i Sverige.

Den 14 augusti häktades männen i sin frånvaro av Växjö tingsrätt, misstänkta för mord på 70-årige Gert-Inge Bertinsson, som hittades död i Markaryd den 10 augusti efter att ha varit försvunnen sedan 31 juli.

I samband med Gert-Inges försvinnande försvann också hans bil, en Volvo XC 90 som polisen misstänkte hade försetts med falska nummerskyltar.

Oleksandr Traiduk häktades även på sannolika skäl misstänkt för bedrägeriförsök efter att ha försökt ta ut pengar med Bertinssons bankomatkort vid tre tillfällen.

Samtliga bedrägeriförsök skedde den femte augusti på Sankt Eriksgatan i Stockholm, och en person som polisen misstänker är Traiduk filmades av kameror vid uttagsautomaten.

Läs även: Ukrainare efterlysta för mord på man i 70-årsåldern

Nu har en av de efterlysta männen gripits av polis i östra Tyskland, rapporterar Aftonbladet.

Enligt Smålandsposten greps mannen på motorvägen utanför Dresden.

Vem av männen som gripits vill åklagare och förundersökningsledare Yvonne Rudinsson inte uppge.

– Jag vill inte gå in på vem det är. Men den ena personen är gripen i Tyskland, säger Rudinsson till Aftonbladet.

”Svensk polis kommer omgående att ha kontakt med tysk polis för att få information om gripandet samt närmare omständigheter. Vidare kommer ett utlämningsförfarande av den misstänkte till Sverige att inledas”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Enligt Aftonbladet utreder polisen även om de två ukrainska männen är inblandade i en 80-årig mans försvinnande i Malå i Västerbotten den 3 augusti.

Mannen försvann i samband med en cykeltur och är fortfarande försvunnen, och polisen ska ha uppgifter om att Yaroslav Lavryniv och Oleksandr Traiduk befann sig i området vid tidpunkten.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag