Ekonomisk kris för Centerpartiet

Muharrem Demirok (C). Foto: Pressbild Centerpartiet
  • Tisdag 6 jun 2023 2023-06-06
E-post

Centerpartiet har länge varit Sveriges rikaste parti, och var vid en tidpunkt till och med det rikaste partiet i världen sett till storlek. Men nu har partiet hamnat i en ekonomisk kris och måste skära ned på personal.

Partiet tappade sju riksdagsmandat i det senaste valet vilket innebär ett minskat partistöd. I april varslades omkring 25 personer och partiets budget ska minskas med mellan 40 och 100 miljoner kronor.

Enligt uppgift från partikällor till Aftonbladet beror krisen på att den tidigare partiledningen misskött ekonomin genom uttag på sammanlagt 1,1 miljarder under de senaste tio åren från partiets bolag Randello Invest.

Nuvarande partiledare Muharrem Demirok försvarar emellertid den tidigare ledningens miljarduttag.

– Jag kan inte säga att Randello Invest har misskötts. Det går att följa alla besluten tillbaka såsom de är tagna. Jag kan bara säga att förutsättningarna vi har i dag är annorlunda i dag jämfört med ett år sedan, säger han till Aftonbladet.

Enligt Demirok är det partiets tappade mandat och den ekonomiska nedgången som lett till partiets ekonomiska kris.

– Förändringarna på börsen påverkar även vårt kapital, precis som den påverkar den enskilde människans börssparande eller de stora finansinstituten, säger Muharrem Demirok.

Läs även: Ebba Busch: Centern är som en felparkerad elsparkcykel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag