El-Haj försökte påverka asylärende åt konservativ imam

Bild: Agj1998/CC BY-SA 4.0/Tomislav Stjepic/Pressbild Migrationsverket
  • Fredag 9 feb 2024 2024-02-09
E-post 0

Den kontroversiella riksdagsledamoten Jamal El-Haj är i blåsväder igen. På fredag morgon avslöjar Expressens krönikör Sofie Löwenmark att El-Haj år 2017 kontaktade Migrationsverket för att påverka asylärendet för imamen Ata Elsayed.

Enligt Migrationsverkets tjänsteanteckning, som Löwenmark tagit del, av presenterade sig Jamal El-Haj med sitt fulla namn och med sin titel, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Jamal El-Haj kände imamen sedan denne besökte Sverige som gästföreläsare, berättade han, och hävdade att just den här imamen skilde sig från andra: Ata Elsayed hade ändrat det religiösa budskapet på ett positivt sätt genom att avsluta sina predikningar med att be om välstånd för Sverige. 

Andra imamer gör inte det, menade El-Haj, och förklarade att de i stället ber om välstånd för de muslimska länderna. 

Riksdagsledamoten påstod också att det skulle vara av stor betydelse för Sverige om imamen fick lov att stanna här och, tillade han, en förlust om han utvisades.

Ata Elsayed är verksam i den påkostade moskén Skandinaviska Wakf i Malmö där han regelbundet predikar på arabiska sedan ett par år tillbaka.

Moskén fick kritik redan innan den var färdigbyggd på grund av att den islamistiska diktaturen Qatar, som förknippas med bristande mänskliga rättigheter, kopplingar till Muslimska Brödraskapet och stöd till Hamas, bidrog med betydande summor till bygget.

Elsayed ska därtill under 2015 ha föreläst i en extremistkopplad moské i Skåne tillsammans med två salafistpredikanter, av vilka den ena senare ska ha pekats ut som hot mot Sveriges säkerhet, enligt Löwenmark.

I en serie inspelade föreläsningar om det islamiska äktenskapet säger Elsayed att kvinnan och mannen ska komplettera varandra och att kvinnan har de plikter som hennes kön klarar av, som att ta hand om barnen, tjäna sin make laga mat och sköter hushållssysslorna. När det gäller mannen har han en motsvarande plikt att vara rättvis mot alla sina fruar, enligt Elsayed, som även ger råd om hur man hanterar svartsjuka fruar. Att polygami är förbjudet i Sverige nämns inte under föreläsningarna.

Elsayed har även delat inlägg från personer inom Muslimska brödraskapet på sociala medier, och hyllat rörelsens andliga ledare Yusuf al-Qaradawi som avled 2020 i Qatar. Al-Qaradawi har bland annat legitimerat självmordsbombningar mot israelisk civilbefolkning och beskrivit Förintelsen som ett gudomligt straff mot judar.

”Mitt enda syfte med samtalet var att tillföra information som jag trodde var relevant och samhällsnyttigt. Den lämnade jag vid ett tillfälle” skriver El-Haj till Expressen.

”Jag inser nu att handläggaren kunde ha uppfattat samtalet som ett sätt att påverka. Med facit i hand var det fel av mig att agera så. Jag var ny i riksdagen. Nu hade jag gjort annorlunda” fortsätter han.

Läs även: El-Haj var med och planerade Hamas-kopplad konferens

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag