El-Haj om nya bilderna: ”Händer ofta att folk vill ta bild med mig”

Bilden från 2017. Amin Abu Rashid längst till vänster, Jamal El-Haj i mitten. Bild: Faksimil Facebook
  • Söndag 28 jan 2024 2024-01-28
E-post 0

När den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj ställde upp i en intervju med SVT tidigare i veckan hävdade han att han tidigare inte kände till vem den Hamaskopplade konferensarrangören Amin Abu Rashid var.

– Jag lärde känna honom i februari samma år. Han är holländsk- palestinier. Jag visste inte vem han var innan det. Jag har ställt många frågor till Amin om konferensen och sa att om den var antisemitisk skulle jag inte delta. Det var många krav jag ställde och det fanns inget tal om Amins koppling till Hamas, sade El-Haj.

Det var i maj förra året som El-Haj deltog i en kritiserad Palestinakonferens trots att det egna partiet avrådde. Kort efter konferensen greps arrangören Amin Abu Rashid av nederländsk polis som misstänkt för terrorfinansiering.

På söndagen rapporterar Aftonbladet att det finns flera bilder på El-Haj och Abu Rashid tillsammans som tagits innan 2023 års uppmärksammade Palestinakonferens.

2017 la Abu Rashid ut två bilder från Malmö på sitt privata Facebookkonto där han syns tillsammans med Jamal El-Haj. Två år senare publicerade Europeiska palestinska konferensen en bild på Abu Rashid där El-Haj skymtas i bakgrunden.

Bilderna har tidigare publicerats på plattformen X av den tidigare riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

El-Haj står dock fast vid sitt påstående om att han inte kände Abu Rashid sedan tidigare i ett mejl till Aftonbladet.

”Första gången jag pratade med Amin var i februari förra året (2023). Eftersom jag är kommunpolitiker sedan många år tillbaka och riksdagsledamot sedan 2016 händer det ofta att folk vill ta bild med mig. Det innebär inte att jag känner alla som jag tagit en bild med. Eller som deltar på palestinska sammankomster tillsammans med mig”, skriver han till tidningen.

Aftonbladet: Du menar att du inte visste vem Amin Abu Rashid var när de här bilderna togs 2017?

”Nej. Många på bilderna känner jag inte”.

Läs även: El-Haj var med och planerade Hamas-kopplad konferens

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag