Elever rasar mot klassisk konst – anklagar lärare för islamofobi

Bild: Public Domain
  • Onsdag 13 dec 2023 2023-12-13
E-post

Elever på en skola i Frankrike rasar mot att de tvingats se på en renässansmålning med nakna människor, och anklagar lärarna för islamofobi. Lärarna har i sin tur vägrat undervisa eleverna efter ankagelserna, rapporterar BBC.

När Giuseppe Cesaris renässansmålning Diana och Actaeon, som visar flera nakna kvinnor, visades upp under en lektion på höstadieskolan Jacques-Cartier utanför Paris var det flera elever som blev kränkta av målningen.

– De undvek att titta, kände sig kränkta och säger att de blev chockade, berättar Sophie Venetitay på lärarnas fackförbund för AFP.

Under en följande diskussion hävdar dessutom flera elever att läraren uttryckte islamofobi och rasism, något skolan nekar till.

I protest mot anklagelserna lämnade lärarna arbetsplatsen, och lärarfacket säger att händelsen påminner om mordet på läraren Samuel Paty i oktober 2020. Paty mördades och halshöggs nära sin skola i en förort till Paris i oktober 2020, ett mord som föregicks av att Paty visat Muhammed-karikatyrer för sina elever. Nyligen har sex tonåringar dömts för delaktighet i mordet.

Nu har skolan fått besök av Frankrikes utbildningsminister Gabriel Attal, som säger att åtgärder kommer vidtas mot de klagande eleverna.

På tisdagen var de arbetsvägrande lärarna tillbaka på arbetsplatsen, där det enligt BBC:s uppgifter varit spänt hela hösten, med klagomål från föräldrar om undervisningen och bestraffningar.

Läs även: Halshögg lärare fick – ”hjältebegravning” i hemlandet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag