Elevernas faktablad om invandring anmäldes till polisen

Dragonskolan. Foto: Fredriklarssonphotography
  • Måndag 16 apr 2018 2018-04-16
E-post

UMEÅ På Dragonskolan i Umeå tog några elever initiativet att sprida ett faktablad om invandring. ”Fruktansvärt”, menar rektorn, som har varit i kontakt med Säpo om saken.

– Vi var less på att bara sitta still och rulla tummarna och inte göra något medan Sverige förfaller och vi valde därför att göra ett faktablad om invandringens konsekvenser för vårt samhälle. Så vi kunde upplysa andra elever, säger en av eleverna till Fria Tider.

Under rubriken ”Fakta om invandring” listar eleverna sex punkter som bland annat handlar om att invandring är mycket kostsamt och att invandrare är överrepresenterade i vissa brott.

”År 2050 så är det beräknat att om Sveriges nuvarande invandringsströmmar fortsätter så kommer det att bo 30% muslimer i Sverige och svenskar i minoritet innan sekelskiftet”, lyder en av punkterna med hänvisning till Pew Research Center.

Kallar det ”propaganda”

När rektorn Anna Sundelin fick nys om faktabladet gjorde hon en polisanmälan och tog kontakt med Säpo. Hon säger att skolan har ”nolltolerans” mot den här typen av ”rasistisk propaganda”.

– Det är fruktansvärt. Jag har själv sett lapparna, jag såg dem redan i måndags. Det är absolut otänkbart att vi har den typen av propaganda på vår skola, säger hon till Västerbottens-Kuriren.

Från och med detta år gäller nya regler kring hur skolor får bjuda in politiska partier. Om skolorna vill göra ett urval ska det ske på objektiv grund. ”Rektorn får inte göra urvalet av politiska partier i syfte att utesluta ett visst parti på grund av partiets åsikter”, skriver Skolverket.

Nyheter Idag söker Anna Sundelin för en kommentar.

Läs även: ”Utbildar vänsterextremister” – Södertörns högskola utsatt för ”propagandakampanj”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag