Elkrisen förvärras – skattechock och förlängt kärnkraftsstopp

Ringhals kärnkraftverk. Bild: Tubaist/Wikimedia commons
  • Fredag 2 dec 2022 2022-12-02
E-post 74

På fredagen får landets elkonsumenter en riktig dubbelsmocka när stoppet på kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 förlängs i tre veckor, samtidigt som det meddelas att elskatten kommer höjas med 9 procent från årsskiftet. 

Fredagen bjuder på bistra nyheter för landets elkonsumenter. Vattenfall meddelar att stoppet för kärnkraftsreaktorn Ringhals 4, som skulle ha pågått till 31 januari, förlängs i tre veckor tills den 23 februari.

– Reparationen går bra, orsaken till fördröjningen är att vissa moment i reparationerna av tryckhållaren tar längre tid än väntat. Vi har alla tillgängliga resurser som jobbar med detta och allt arbete görs med säkerheten i fokus, säger Ringhals presschef Anna Collin till SVT Nyheter Halland.

Men inte nog med det. Från årsskiftet kommer dessutom elskatten höjas med nio procent. Detta på grund av att indexeringen av skatten skrivs upp i takt med inflationen.

Det innebär att elskatten kommer öka från dagens 45 öre inklusive moms per kWh till 49 öre inklusive moms efter årsskiftet, rapporterar TT.

Läs även: DN:s ledarskribent om elkrisen: ”Okynnesanvändning”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag