Elpriser över 2 kronor kilowattimmen i södra Sverige idag – 1,6 öre i Norge

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 25 jun 2020 2020-06-25
E-post 10249

Elpriserna tokrusar idag mellan klockan 12 och 13 till över två kronor per kilowattimme i södra Sverige. Samma timme väntas priset i Norge ligga på ynka 1,6 öre per kilowattimme. Att det svenska priset i södra Sverige blir ungefär 130 gånger dyrare beror mycket på politiska beslut, förklarar experten Fredrik Bodecker. – Att kärnkraftsreaktorer är avstängda bidrar till att elpriserna skenar, säger han.

Svensk elmarknad har kommit att bli mycket volatil, synnerligen i elområde 3 och 4 i södra Sverige där flest människor bor. Tidigare i sommar handlades el i södra Sverige till mycket låga nivåer, strax över 10 öre kilowattimmen. Men nu rusar priserna istället och väntas vid lunchtid idag ligga på över två kronor per kilowattimme.

Nyheter Idag har talat med Fredrik Bodecker vid Bodecker partners som arbetar med rådgivning inom den nordiska elmarknaden. Han pekar på stora obalanser i både produktion och transmission, det vill säga överföring av elkraft.

– Det beror på att det är för lite produktion i de här områdena. Eller man kan säga att det som produceras är dyrt, exempelvis Karlshamnsverket som går på tjockolja. Nu kommer förmodligen fler ge sig in och producera el på de här priserna, exempelvis gasturbiner och annat.

Läs mer: Oljekraftverket i Karlshamn körs igång trots högsommar

Politiska beslut ligger bakom volatil elmarknad

Att priserna svänger så kraftigt beror på flera samverkande faktorer. Varje elområde fungerar som sin sin egen elmarknad och importerar eller exporterar elkraft till intilliggande elområden. Exempelvis skulle södra Sverige kunna importera el från Norge och södra Sverige och då få tillgång till lägre priser.

Men någon sådan utbyggnad har inte skett trots att det länge varnats för denna situation, något som i slutändan är en fråga som ligger på regeringens bord. Samtidigt stängs kärnkraft ner i södra Sverige vilket starkt bidrar till att minska marginalerna i elsystemet, vilket ökar risken för mycket höga elpriser.

– Hade vi haft mer kabel till Norge hade vi haft tillgång till 130 gånger billigare el därifrån. Men Svenska Kraftnät har inte lyckats bygga detta, delvis beroende på att de inte fått stöd från politiskt håll. Vi hade även kunnat ha mer kärnkraft igång i södra Sverige, det hade också stabiliserat både elnät och elpriser, förklarar Bodecker.

För bara några veckor sedan var situationen den motsatta. När utbudet av vindkraft var stort och mängder med vattenkraft levererades från norra Sverige tryckte detta ner elpriserna så pass att Ringhals stängde ner reaktor 2. Men nu när det inte blåser lika mycket och det samtidigt råder brist på planerbar produktion, svänger pendeln åt andra hållet.

– I och med att Ringhals 2 stängdes av för ett halvår sedan och att Ringhals 1 också är avstängd just nu bidrar det till att elpriser nu skenar. Det är lite ironiskt eftersom Ringhals 2 stängde ner när priserna blev alldeles för låga när utbudet av vind- och vattenkraft var mycket stort.

Stöd Svensk Kärnkraft Byt elavtal

Svensk Kärnkraft AB är ett systerföretag till Nyheter Idag som säljer el med ursprung från just kärnkraft.

Genom att byta elavtal till karnkraft.se stöder du inte bara Nyheter Idag, du bidrar även till att sätta press på makthavare att bevara och med tiden bygga ut svensk kärnkraft. Det bidrar till stabilare elpriser och tryggare elnät.

Det är enkelt att byta elavtal. Gå in på karnkraft.se/ja-tack/ och fyll i dina uppgifter. Du kan även mejla [email protected] om du har några frågor.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag