Elpriserna väntas rusa i norr

Foto: Pixabay
  • Fredag 26 nov 2021 2021-11-26
E-post

SVERIGE På fredagen väntas elpriserna stiga rejält i landet och särskilt uppe i norr, rapporterar Ekot. Detta då vattenkraften tappar fart på grund av isbildning i älvarna.

Prishöjningen på el väntas bli rekordhög på fredagen jämfört med tidigare år. Isbildning i flera älvar gör att vattenkraften i norr går på halvfart.

– Vi har en situation nu där det är isläggning i många av de stora vattenkraftsälvarna. Det är dels Luleälven, Skellefteälven och i morgon påbörjas även isläggningen i Umeälven, säger Per Larsson, ansvarig för produktionsplanering, vattenkraft och kärnkraft på Vattenfall, till Ekot.

– Det begränsar då kapaciteten i älvarna och det påverkar hur mycket vi kan producera från vår vattenkraft. Detta i kombination med att det är kallt och att det blåser förhållandevis lite de kommande dagarna gör att elpriset trycks upp.

Priset i norr väntas öka från omkring 43 öre till 1 krona och 20 öre per kilowatt-timme, vilket innebär en höjning med 179 procent.

I söder väntas priserna också öka under fredagen men inte lika mycket, då priserna generellt sett är högre där än i norr.

Byt elbolag!

Svensk Kärnkraft AB kan tyvärr inte bjuda på lägre elpriser än konkurrenterna – elen kostar vad den kostar.

Däremot kämpar vi för lägre elpriser på sikt, genom att bedriva opinion för det säkra, stabila och miljövänliga alternativet kärnkraft.

Byt elbolag idag så stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag!

Läs även: Mystiskt dieselverk vid betalstation för trängselskatt kan inte förklaras

Läs även: Kärnkraftsfrågan lyfter M – väljarnas klimatparti i Aftonbladet/Demoskop

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag