Kärnkraftsfrågan lyfter M – väljarnas klimatparti i Aftonbladet/Demoskop

Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0/Nyheter Idag
  • Måndag 22 nov 2021 2021-11-22
E-post

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har högst förtroende bland väljarna i en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop. Väljarna anser dessutom att M har bäst politik på hela sex områden, inklusive Klimat och miljö där de passerar MP.

– Jag tror att det handlar om att Moderaterna vill ha mer kärnkraft och att människor vet att det behövs mer el i framtiden, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Melin.

Ulf Kristersson (M) har högst förtroende av partiledarna i en mätning från Aftonbladet/Demoskop. Kristersson får 45 procent i mätningen, medan Jimmie Åkesson (SD), Nooshi Dadgostar (V) och nya partiledaren Magdalena Andersson (S) delar på andraplatsen med 41 procent var.

Läs även: Kristersson går om Löfven i ny förtroendemätning

– Jag skulle vilja säga att det är ganska bra notering för Magdalena Andersson. Det är första gången hon är med i förtroendemätningen för partiledare och han placerar sig i alla fall på en andra plats, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Melin.

– Det brukar ta lite längre tid innan man svingar sig upp till de där höjderna, fortsätter Melin.

Aftonbladet har även mätt vilka frågor som är viktigast för väljarna, och där ligger Lag och ordning kvar på första platsen, före Klimat och miljö och Invandring. Lena Melin är inte förvånad över det resultatet.

– De där tre frågorna har legat högst på väljarnas dagordning under en längre tid, säger Melin.

Ett bekymmer för S är att väljarna anser att de bara har bäst politik på området Barn och omsorg, vilket är ett av de tolv områden Aftonbladet/Demoskop ber väljarna uttala sig om.

– I den här klassen, om jag får uttrycka mig så, blir de ju verkligen förbisprungna av Moderaterna som anses ha den bästa politiken på hela sex områden, säger Lena Melin.

De sex områden där Moderaterna anses ha bäst politik i Aftonbladet/Demoskops undersökning är Klimat och miljö, Jobben, Lag och ordning, Sveriges ekonomi, Företagande och Försvaret.

Moderaterna går alltså förbi Miljöpartiet på området Klimat och miljö, vilket Lena Melin tror beror på att partiet är för kärnkraft.

– Jag tror att det handlar om att Moderaterna vill ha mer kärnkraft och att människor vet att det behövs mer el i framtiden, säger Lena Melin.

Läs även: Bolunds och Kristerssons kärnkraftsbråk: ”Moderata drömmar”

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Byt elbolag!

Vill du minska koldioxidutsläppen, säkra Sveriges elförsörjning och skicka Miljöpartiet ut ur riksdagen?

Byt elbolag idag till Svensk Kärnkraft AB så stödjer du svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag