Elpriset har fördubblats på bara sju dagar

Kärnkraftverket i Ringhals. Foto: Annika Örnborg / pressbild Vattenfall
  • Fredag 8 jan 2016 2016-01-08
E-post 144

SVERIGE Köldknäppen som drar in över Sverige med rejält kalla temperaturer på sina håll får konsekvenser på elpriset – sedan nyår har spotpriset på el fördubblats. Samtidigt är risken låg för att elpriset ska tokrusa den närmaste tiden.

Det kalla vädret som dragit in över Sverige i veckan har ökat efterfrågan på elkraft. Det i sin tur ger effekter på elpriset som fördubblats sedan årsskiftet. För samtliga fyra elområden i Sverige var spotpriset 46,16 öre/kWh, en ökning med 19,7 öre jämfört med dagen innan. Det rapporterar Dagens Industri som undersökt hur det kalla vädret påverkar elpriserna.

Samtidigt är oljepriset rejält billigt och vattenmagasinen är välfyllda, varför det är liten risk för att Sverige ska få skenande elpriser. I slutet på veckan väntas även varmare väder varför priset på el beräknas sjunka.

I framtiden kan det bli betydligt värre med elpriset i samband med köldknäppar. Igår kunde Nyheter Idag berätta att den rödgröna regeringens effektskatt på kärnkraft i praktiken gjort svensk kärnkraft olönsam, något som riskerar leda till en total avveckling. Om så sker riskerar Sverige inte bara drabbas av skenande elpriser utan även brist på elkraft vilket gör oss beroende av importerad el.

– Handeln över gränserna beror på olika priser, vi både exporterar och importerar el. Om vi minskar utbudet genom att stänga kärnreaktorerna kommer priserna att öka, förklarade tidigare Magnus Thorstensson, expert på elmarknaden hos Svensk Energi, för Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag