Elpriset skenar när reaktor tas ur drift

Kärnkraftverket i Oskarshamn. Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 6 mar 2023 2023-03-06
E-post 0

På måndagen steg elpriset kraftigt på den nordiska elbörsen Nordpool, för att i norra Sverige nå de högsta nivåerna sedan i januari med ett dagspris på 1:35 kronor per kilowattimme i elområde 1 och 2. I elområde 3 och 4 blir priset ännu högre, med ett dagspris på 1:66 kronor i elområde 3 och 1:67 kronor i elområde 4. Skälet till de höga elpriset är att Sveriges största kärnreaktor Oskarshamn 3 har tagits tillfälligt ur drift på grund av en bränsleskada som upptäcktes i februari.

När skadan upptäcktes hoppades man på att kunna åtgärda skadan när reaktorn tas ur drift i samband med den årliga besiktningen. Men på grund av för höga utsläppsvärden i processvattnet blev man tvungen att ta reaktorn ur drift redan på fredagen i förra veckan.

Läs även: Experten: Halva elpriser om inte Ringhals 1 och 2 stängts

– Vi vill ha en ren anläggning och då måste vi hantera det, sade Désirée Liljevall, kommunikationschef på Oskarshamns kärnkraftverk, till SVT när man beslutade om stoppet.

För att kunna åtgärda felet måste hela anläggningen stängas av och sedan kylas ner, berättar Désirée Liljevall för SVT.

– Sedan ska vi söka igenom 700 bränsleknippen för att hitta det skadade knippet som ska ersättas. Varje knippe kommer att ta tid. De ska sakta lyftas upp för att gå igenom och sedan släppas ner igen.

Planen är att reaktorn kommer vara ur drift under en dryg vecka medan felet åtgärdas.

– Det är ingen garanti men det är planerat minutiöst från våra kärnkraftsproffs.

Oskarshamn 3 producerar runt 1 400 megawatt, vilket motsvarar 10 procent av det svenska elbehovet. Det innebär att stängningen av reaktorn kommer driva upp elpriset.

I december stängde Oskarshamn 3 under nio dagar för reparation av en generator. Då driftstoppet sammanföll med en rejäl köldknäpp ledde det till skenande elpriset på 3:14 kronor i norra Sverige och 4:55 i södra Sverige.

Läs även: Stänger reaktor för reparation i december – dementerar att man vill pressa priserna uppåt

Den här gången ser förutsättningarna bättre ut, säger driftchef Erik Ek till TT.

– Nu börjar det bli lite varmare och då minskar behovet av el. Så länge det inte är smällkallt är förutsättningarna bra även om det försvinner mycket produktion. Elsystemet klarar av det här, säger han.

Sedan tidigare är reaktorn Ringhals 4 tagen ur drift efter att anläggningens  tryckhållare skadades i samband med ett test i slutet av augusti. Återstarten av Ringhals 4 har skjutits upp flera gånger, men i januari kom ett definitivt besked om att Ringhals 4 kommer återstarta den 19 mars.

– Vi är i slutfasen av ett omfattande och komplext reparationsarbete där specialverktyg och nya metoder har utvecklats under arbetets gång. Planerade arbeten av den här storleken förbereds i normala fall i flera år i förväg, sade Ringhals vd Björn Linde i ett uttalande.

Läs även: Här är Socialdemokraternas glömda vallöfte om halverade elpriser

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag