Här är Socialdemokraternas glömda vallöfte om halverade elpriser

Bild: Anna Valberg/ Unsplash/Faksimil Facebook
  • Onsdag 14 dec 2022 2022-12-14
E-post 492

Två dagar innan valet gick Socialdemokraterna ut med uppgiften om att EU var nära att komma överens om ett förslag som skulle kunna ge halverade elpriser i södra Sverige till vintern. Men något sådant förslag var inte i närheten vid tidpunkten, och i december har EU ännu inte kommit överens om något liknande det Socialdemokraterna utlovade.

Det blågula blocket har tappat i både väljarstöd och förtroende efter det svikna löftet om ett högprisskydd för elen, som dessutom utlovades vara på plats den 1 november. Istället har regeringen presenterat en återbetalning av höga så kallade ”flaskhalsavgifter” som ett elprisstöd.

Men även Socialdemokraterna lovade runt i elprisfrågan under valrörelsen. Den 9 september, bara två dagar innan valet, gick partiet ut med att ett ”genombrott i EU kan ge halverade elpriser i södra Sverige” i ett inlägg på partiets hemsida.

Läs även: Förtroendeflopp för Busch i Aftonbladet/Demoskop

Enligt det då regerande partiet skulle ”energiministrarna i EU har enats om att gå vidare med kommissionens förslag för att hantera de skenande elpriserna i Europa”, vilket man dessutom meddelade på en presskonferens.

– Vi kommer att kunna ta ett stort steg i den riktning som kan innebära att vi får ner priserna i hela Europa. I södra Sverige kan det handla om halverade elpriser, sade dåvarande statsminister Magdalena Andersson, som även påstod att ”dagens energiministermöte har visat på en stor enighet”.

”Även om förslaget inte är helt klart har mötet visat att det finns ett stort stöd för de förslag som kommissionen föreslagit och som ligger i linje med våra önskemål” hävdade Socialdemokraterna, som påstod att det bland annat kunde handla om ”ett slags intäktstak för att förhindra att företag gör astronomiska vinster på elkrisen”.

Enligt Socialdemokraterna skulle förslaget ”läggas fram i nästa vecka”, alltså veckan efter det svenska riksdagsvalet, och dåvarande energiminister Kashayar Farmanbar sade att målsättningen var att de föreslagna åtgärderna skulle ge effekt på elpriserna innan vintern.

I december finns emellertid inget förslag från EU på plats som skulle vara i närheten av att ha den effekt på priserna som Socialdemokraterna utlovade, och redan när Andersson kom med sitt utspel fanns det inga uppgifter, vid sidan av Socialdemokraternas egna påståenden, som pekade på att man var i närheten av något liknande förslag från EU.

Socialdemokraternas bortglömda utspel uppmärksammades på onsdagen av Expressens krönikör Patrik Kronqvist.

Läs även: Skånemoderater sågar elprisstödet: ”Ett stort svek”

Läs även: Därför accepterar alla regeringens elprislögn

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag