Linde om terrorlöner: ”En form av socialbidrag”

Ann Linde Foto: CTBTO CC BY 2.0
  • Fredag 7 feb 2020 2020-02-07
E-post 2365

I ett möte med Vänskapsförbundet Sverige – Israel ska Sveriges utrikesminister Ann Linde ha kallat de pengar som den palestinska myndigheten betalar ut till terrorister som mördat israeler, eller deras familjer, för ”en form av socialbidrag”, avslöjar Världen Idag.

Vänskapsförbundet tog upp sin kartläggning av det svenska biståndet till den palestinska myndigheten med utrikesministern, en kartläggning som visade att en del av pengarna slussas vidare till de ersättningar som delas ut till terrorister eller deras familjer som belöning för mord på israeler.

– Om jag förstår det rätt, de här lönerna till familjer, de är på något sätt en form av socialbidrag, sade Ann Linde enligt Vänskapsförbundets referat av mötet.

Läs även: S-politikern försvarade Hamas och anklagade Israel för att mörda barn

Vänskapsförbundet menar emellertid att de så kallade terrorlönerna inte alls kan jämföras med socialbidrag, eftersom utbetalningarna kopplas till mord på israeler och inte familjemedlemmarnas behov.

– Ju fler man har tagit livet av desto mer får man. Det handlar om tiotals miljoner kronor i belöning för terror och mord på israeler, säger Michael Cohn, som ingick i Vänskapsförbundet Sverige – Israels delegation utrikesministern, till Världen idag.

Syftet med mötet var att förmå Sverige, som är en av de största bidragsgivarna till den palestinska myndigheten genom UNRWA, att ställa krav på de organisationer som belönar terrorister och sprider antisemitisk propaganda.

– Vi lämnade 40 sidor med exempel på våldsförhärligande, antisemitiska stereotyper och uppmuntran till martyrskap i grundskoleböcker som UNRWA producerar och använder i sina skolor, från låg ålder till gymnasiet, säger Cohn till Världen idag.

Läs även: Biståndsminister Peter Eriksson (MP) besökte Palestina – träffade premiärminister som hyllat terrorister

Enligt Cohn fick man inget gehör för sina synpunkter från Linde. Världen idag har varit i kontakt med Ann Linde genom mejl, och Linde skriver bland annat att Sverige inte bidrar till utbetalningarna då man inte ger något direkt budgetstöd till Palestina.

Linde skriver också till Världen idag att de omdiskuterade utbetalningarna till terrorister och deras familjer ”utgör kompensation för utebliven arbetsinkomst, stöd till rehabilitering och återanpassning, vilket av många palestinier ses som en form av socialbidrag”.

Läs även: Ann Linde (S) i blåsväder efter uttalande om Irankraschen: ”Oförlåtligt”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag