”En framgång för Liberalerna”

Utbildningsminister Mats Persson (L) och Elsa Widding. Bild: Henrik Ishihara/CC BY-SA 4.0/Faksimil Youtube
  • Måndag 1 maj 2023 2023-05-01
E-post

Elsa Widdings avhopp från Sverigedemokraterna skakade den svenska politiken på måndagen. Många SD-sympatisörer tar Widdings parti, då de menar att SD inte stått upp för sin riksdagsledamot när hon angripits av utbildningsminister Mats Persson (L). Andra är kritiska till Widdings beslut, medan vänstern är skadeglad över att det blågula blocket tappar ett viktigt mandat. TV 4:s politiska kommentator Ann Tiberg menar att Widdings avhopp är en ”framgång för Liberalerna”.

TV 4:s politiska kommentator Ann Tiberg säger att Widdings avhopp är en seger för Liberalerna, då kritiken från utbildningsminister Mats Persson (L), samt det uteblivna stödet från SD, är det som fått Widding att lämna partiet.

– Det är svårt att uppfatta det här som annat än en framgång för Liberalerna och utbildningsminister Mats Persson som är den som i mycket hårda ordalag kritiserat henne. Och Sverigedemokraterna, som hon skriver och säger, har inte gått ut och försvarat henne. Sverigedemokraterna uppmanar nu tvärtom henne att lämna sin plats och ställa den till förfogande, säger Ann Tiberg och fortsätter:

– Sedan är ju frågan vad det här får för långsiktiga konsekvenser. Ökar det konfliktnivån mellan de här två partierna? Det betyder också att regeringspartierna förlorar potentiellt ett mandat i riksdagen där de bara har tre mandats övervikt – även om hon nu sagt till sitt parti att hon kommer att rösta med regeringen och Sverigedemokraterna i viktiga omröstningar.

Läs även: Elsa Widding lämnar SD – blågult övertag i riksdagen minskar

På Twitter är åsikterna delade. Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron konstaterar att det är ”samma visa” med avhopp för SD under deras fjärde mandatperiod i riksdagen. ”Den här gången en handplockad profilvärvning” skriver Barth-Kron och avslutar med en clown-emoji.

Många Twitteranvändare ställer sig emellertid på Widdings sida gentemot SD, som man menar inte gett henne tillräckligt stöd i konflikten med regeringspartiet Liberalerna.

Micael Östlund från  Medborgerlig Samling menar att Ulf Kristersson i och med Widdings avhopp fått ”sin egen Kakabaveh”.

Andra användare är mer kritiska till Widding, och där återfinns röster till både vänster och höger.

Jakob Lundgren, förhandlingschef för Miljöpartiet i Region Stockholm, passar på tillfället att ge SD en känga.

AFA-veteranen Mathias Wåg menar att Widding gett Youtube-kanalen Swebbtv ”en riksdagsplats” med sitt avhopp från SD.

Aftonbladets krönikör Oisin Cantwell raljerar om att ”nyblivna politiska vildar försöker lura i oss att de sitter kvar i riksdagen för demokratins och väljarnas skull”, och fortsätter: ”som om vi inte fattar att det egentligen handlar om att lyfta ett ansenligt arvode mandatperioden ut utan att göra många knop.”

Den konservativa journalisten och krönikören Thomas Gür är inne på ett liknande spår i ett inlägg på Facebook, där han är mycket kritisk till Widdings agerande.

”Var och en, och det gäller givetvis även henne själv om hon är någorlunda klar i huvudet, vet att hon inte skulle ha blivit vald till riksdagen om hon inte hade kandiderat för sitt parti, för SD. Att sitta kvar efter att ha avgått och lämnat bakom sig det sammanhang och sakförhållande som är anledningen till att hon kommit där hon är, till riksdagen, framstår som något som enbart görs för snöd vinnings skull” skriver Gür bland annat.

Läs även: Kallades ”klimatskeptiker” av SVT – får uppdrag av SD: ”Bryr mig inte om det där fjanteriet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag