En majoritet av svenska folket vill förbjuda tiggeri

Inga sex miljoner kronor här inte. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 16 apr 2018 2018-04-16
E-post 401

SVERIGE En undersökning visar att över 60 procent av det svenska folket är för att införa ett förbud mot tiggeri. Endast 20 procent är emot ett förbud och frågan splittrar socialdemokraterna där hälften av socialdemokratiska väljare är för ett förbud.

Enligt en undersökning av opinionsinstitutet Novus vill en majoritet av det svenska folket förbjuda tiggeri. Av de tillfrågade i undersökningen vill sex av tio förbjuda tiggeri medan endast två av tio är helt emot ett förbud, uppger Sveriges Radio.

Frågan att om att införa ett nationellt tiggeriförbud drivs av Sverigedemokraterna och Moderaterna. Enligt Andrea Spehar, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har opinionen påverkats av moderaternas och sverigedemokraternas ställningstagande.

– Opinionen påverkas delvis av partiernas retorik, och framför allt av Sverigdemokraternas och Moderaternas retorik, för den här frågan har varit på dagordningen under ganska lång tid, säger Andrea Spehar, till Sveriges Radio.

– Jag antar att medborgarna själva upplever tiggeri i vardagslivet. Det har genomförts några intervjuer med medborgarna, och det visar sig att de upplever det som störande, fortsätter Andrea Spehar.

Opinionen har inte ändrats särskilt märkbart sen sist undersökningen gjordes för två år sedan. Då var det 59 procent som var för ett förbud och 23 som var emot. Idag är det 62 procent som är för och 20 procent som är emot.

Ett parti där väljarnas inställning inte reflekterar partiets politik är socialdemokraterna. Undersökningen visar att bland socialdemokrater är 50 procent för ett förbud och 30 procent emot.

LÄS ÄVEN: Magdalena Anderssons (S) tiggeriutspel splittrar regeringen : ”Iskylan”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag