En miljon skattekronor till konst – för maskar och svampar

Redo för konst? Foto: tacowitte (Flickr)
  • Onsdag 6 mar 2019 2019-03-06
E-post 1000

NORDMALING Ett konstprojekt med bland annat maskar och svampar som den tilltänkta målgruppen har fått drygt 1 miljon kronor i finansiering av statliga Konstnärsnämnden, rapporterar Expressen.
– Förhoppningen är att vi vänder på ett perspektiv och tittar på naturen på ett helt annat sätt, att vi ser dom som bofasta och oss som migranter, säger konstnären.

”Konst för fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar” heter projektet som Nordmalingprofilerna Mats Caldeborg och hustrun Katrin Zackrisson Caldeborg har fått 1 030 000 kronor av skattebetalarnas pengar för att genomföra. Som titeln antyder är konsten som pengarna ska gå till inte ämnad för människan.

Mats Caldeborg har tidigare fått ett så kallat långtidsstipendium, 1997, från Konstnärsnämnden. Han har genom åren blivit något av en expert på att få kontrakt på diverse offentliga konstprojekt, så kallade enprocentsutsmyckningar. Enprocentsregeln säger att en procent av budgeten för en ny offentlig byggnad ska avsättas för konstnärlig utsmyckning.

Verk av Caldeborg inkluderar bland annat en skulptur vid ett gruppboende i Skellefteå där han fick 90 000 kronor i budget av Skellefteå kommun 2013 för att: ”…gjuta en skulptur i brons ’En liten berättelse om en levnad’ som anspelar till platsen det vill säga att den har en viss idémässig koppling till kyrkstadens bebyggelse och de berättelser som byggnaderna bär i sina skal.”

Caldeborg har även offentliga verk i Örebro, Östersund och i Kumla och flera andra städer. Föremålet i Kumla består av stålrör med figurer på.

Foto: Kumla kommun

 

”Konst för fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar, är ett projekt som vill vända upp och ned på vårt invanda sätt att se och förstå världen. Här är naturens mindre invånare inte de avbildade utan själva, i egen rätt, mottagare av konsten”, stod det i ansökan för det nya projektet som nu har beviljats medel av Konstnärsnämndens beslutande organ Kulturbryggan.

Expressen frågar Mikael Theorin, verksamhetsledare på Kulturbryggan, hur han skulle beskriva syftet med projektet.

– Projektet går ut på att undersöka… alltså frågeställningen ytterst är: finns konst och kultur överhuvudtaget? Hur kan man undersöka nya sätt att tillgängliggöra konst och kultur för människor, genom att hitta en annan mottagarskara. Det är ett väldigt undersökande, utforskande projekt.

Kristendom och kapitalism problemet

Expressen frågar Mikael Theorin om han verkligen tror att svampar kan ta till sig konst.

– Jag har ingen kommentar kring det. Jag tycker inte att jag i egenskap av kulturbyråkrat ska gå in och svara på det. Det är upp till konstnärerna själva, säger han.

Inte heller paret Caldeborg verkar säkra på hur de ”små åskådarna” kommer att reagera på konsten. Budskapet till människan är dock jämförelsevis tydligt: Det är vi som är problemet.

– Kristendomen har givit människan överhöghet gentemot den övriga skapelsen. Kapitalismen och samhällsutvecklingen har som självklarhet tagit vad man behövt från naturen, säger Mats Caldeborg.

– Förhoppningen är att vi vänder på ett perspektiv och tittar på naturen på ett helt annat sätt, att vi ser dom som bofasta och oss som migranter.

I sociala medier har många kommenterat projektet och beslutet att lägga över 1 miljon kronor i skattepengar på det.

Läs även: Boendekravet: 70-plussare ska umgås med ensamkommande

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag