En polis om dagen säger upp sig i Stockholm

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 11 jul 2017 2017-07-11
E-post 273

STOCKHOLM Sedan polisens omorganisation 2015 har en polis om dagen sagt upp sig i Stockholms län. I dagsläget är mängden poliser som patrullerar gatorna så få att det går 1700 invånare på varje polis.

Polisen i Stockholm har sen 2015 upplevt ett massivt tapp i personalstyrka, under de två åren som gått har nästan 1000 poliser sagt upp sig i Stockholms län, uppger SVT Nyheter.

Början på tappet sammanfaller med polisens omorganisation 2015 och i dagens läge är det knappt 1300 poliser som patrullerar Stockholms gator.

LÄS ÄVEN: Halva poliskåren borta – Medborgare tvingas bygga egna utryckningsfordon

LÄS ÄVEN: Polisen i Dalarna saknar pengar – Stänger 15 av 17 stationer under sommaren

– Vi behöver vara fler poliser. Vi kommer att rekrytera fler – och på sikt kommer vi bli betydligt fler. Men 2017 och 2018 är bekymmersamma år. Under 2019 och 2020, ser vi en ljusning, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef i Stockholm, till SVT Nyheter.

De kommande åren ska det utbildas fler poliser i Stockholm men med Stockholms ökande befolkning går det just nu 1 polis per 1700 invånare.

I polisens ingripandeverksamhet, de som rycker ut på 112-larm, har var femte polis sagt upp sig de senaste två åren.

Trots den minskade personalstyrkan menar Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, att Järvaområdet inte drabbas.

– Man ska betänka att det nu finns väsentligt fler poliser i Järvaområdet jämfört med för några år sedan, skriver Ulf Johansson på polisens hemsida.

Polisen har inga planer på hur de ska lösa den enorma personalflykten. Polisledningen i Stockholms län har inte heller några riktlinjer för hur man ska förbättra polisens arbetsmiljö.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag