Enkät: Var tredje kommun måste höja skatten – ”demografiska utvecklingen” är orsak

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Söndag 19 aug 2018 2018-08-19
E-post 922

Kommunerna kommer på sikt att behöva höja skatterna. Det tror var tredje ekonomichef i kommunerna som svarat på en enkät åt Sveriges kommuner och landsting, SKL, berättar SVT.

Den nuvarande högkonjunkturen kommer att nå sin kulmen under 2019 uppger SKL i sin senaste prognos. Samtidigt varnar man för ett vikande skatteunderlag de kommande åren.

– Även om vi gör en viss upprevidering av skatteunderlagsprognosen kvarstår utmaningarna runt hur skatteintäkterna ska kunna räcka till de ökande behoven inom skola, vård och omsorg under de kommande åren, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL i ett pressmeddelande.

I en enkät som SKL skickat ut till kommunerna uppger var tredje ekonomichef att man tror att en skattehöjning kommer att bli nödvändig på sikt.

Skälet är den demografiska utvecklingen som kräver hundratals nya äldreboenden, skolor och vårdcentraler.

Enligt SVT väntas Sverige öka med totalt 800 000 personer de kommande åtta åren.

För ett par veckor sedan släppte Migrationsverket – på beställning från regeringen på en söndag – den senaste invandringsprognosen.

Den visar att drygt 300 000 migranter väntas till Sverige de kommande åren.

Läs mer: Löfvens skärpta migrationspolitik: Ett nytt Malmö på fyra år

Nyheter Idag sökte Annika Wallenskog för en intervju i april om det ekonomiska läget i kommunerna. Hon vägrade och uppgav då att hon inte hade någon skyldighet att ställa upp i intervjuer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag