Ensamkommande placerades i familjehem – misstänks ha våldtagit familjens dotter

Foto: Unsplash/Hailey Kean
  • Tisdag 4 jun 2019 2019-06-04
E-post 5569

STOCKHOLM Ett ensamkommande barn har polisanmälts för att ha våldtagit dottern i det familjehem han placerades i. Det rapporterar Dagens Nyheter med hänvisning till nyhetsbyrån Siren.

Sollentuna kommun hade placerat den ensamkommande tonåringen i ett familjehem i en annan kommun i Stockholms län. Enligt en lex Sarah-anmälan ska han i april ha våldtagit familjens minderåriga dotter. Flickan berättar att killen sade att han kommer ”att åka ut” om hon avslöjar hans brott.

Några dagar senare berättade hon dock om saken för sin bror, och det ensamkommande barnet polisanmäldes och frihetsberövades. Sedan dess har han släppts på fri fot men är fortfarande misstänkt och satt under bevakning.

Elisabeth Bengtsson, förvaltningschef på socialkontoret i Sollentuna, säger att det här är första gången hon stöter på den här typen av anklagelser.

– Det är otroligt ovanligt som tur är. Nu är det ju inte utrett vad som hänt, men bara misstanken är fruktansvärd. Det är ju så tragiskt och så beklagligt om sådana saker inträffar, säger hon till Dagens Nyheter.

Nyheter Idag har sökt Elisabeth Bengtsson på telefon, men hon är för närvarande inte anträffbar.

Under 2015 års rekordhöga invandring sökte 35 369 ensamkommande barn asyl i Sverige, varav de allra flesta var pojkar från Afghanistan. Åren därefter har antalet asylsökande ensamkommande barn minskat och 2018 inkom 944 sådana ansökningar till Migrationsverket.

Läs även: Heberlein om nya uppgifterna om ensamkommande som sexutnyttjas: ”Inte förvånad”

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag