Erdogan gör Hagia Sofia till moské

Bild: Arild Vågen/CC BY-SA 3.0/R4BIA.COM
  • Lördag 11 jul 2020 2020-07-11
E-post 420

ISTANBUL Efter att ha varit ett museum sedan 1934 gör Turkiets president Erdogan Hagia Sofia till en moské igen. Den antika kyrkan blev först till moské efter Konstantinopels fall 1453, men gjordes om till ett museum av Turkiets sekulära grundare Kemal Atatürk. 

På fredagen utfärdade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ett dekret som öppnar Hagia Sofia för muslimsk bön, vilket omvandlar den antika kyrkan till en moské.

Läs även: Här backar Bildt Erdogan: ”Extremt svår situation för Turkiet”

Hagia Sofia byggdes som en kristen kyrka av den bysantiske kejsaren Justinianus I under åren 532 – 537, men omvandlades till en moské efter att Konstantinopel erövrats av det osmanska riket 1453.

År 1934 omvandlades emellertid Hagia Sofia till ett museum av Turkiets sekulära ledare Kemal Atatürk, och utsågs senare till världsarv av UNESCO.

Erdogans dekret följde bara minuter på att en turkisk domstol meddelade att man upphäver Hagia Sofias status som museum, och en mindre folkmassa samlades utanför Hagia Sofia och skanderade ”Allahu akbar”, enligt New York Times.

Läs även: Svenskarna som hyllat Erdogans Turkiet

I ett tv-tal försvarade Erdogan beslutet, som han kallade för Turkiets rättighet. Erdogan sade även att Atatürks tidigare beslut att göra byggnaden till ett museum varit olagligt, och lovade att moskén även fortsättningsvis kommer vara öppen även för icke-muslimer.

– Hagia Sofia, mänsklighetens gemensamma arv, kommer fortsättningsvis omfamna alla med sin nya status på en mer uppriktigt och unikt sätt, sade Erdogan i sitt tv-tal.

Läs även: Erdogan på plats när supermoské invigdes i Tyskland – en av de största i Europa

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag