Här backar Bildt Erdogan: ”Extremt svår situation för Turkiet”

Bild: Faksimil Youtube
  • Måndag 9 mar 2020 2020-03-09
E-post

Den moderata topp-politikern Carl Bildt, som tidigare varit moderat partiledare, statsminister och utrikesminister, uttalar sitt stöd till Turkiets auktoritära president Erdogan, som försöker tvinga migranter över gränsen till EU som påtryckningsmedel.

I en intervju med Youtube-kanalen GZero Media svarar Bildt på frågan om varför spänningen ökar mellan EU och Turkiet.

Läs även: Svenskarna som hyllat Erdogans Turkiet

– Det är väldigt mycket relaterat till den humanitära och politiska katastrof som konfrontationen mellan Turkiet och Ryssland/Damaskus i Idlib innebär. Sedan ryssarna och syrierna inledde sin offensiv i december så har ytterligare en miljon människor flytt, och ytterligare 400 000 människor är på väg att fly, säger Bildt, översatt från engelska, och fortsätter.

– Jag tror Erdogan helt enkelt vill uppmärksamma en extremt svår situation för Turkiet, och i det har han rätt

Det är inte det enda Turkiet-vänliga utspelet från Bildt den senaste tiden. Den 5 mars retweetade Bildt ett inlägg från Sveriges Radio som länkade till ett radioinslag där Gerald Knaus, som kallas arkitekten bakom EU:s avtal med Turkiet, menade att den pågående krisen inte är Turkiets fel, trots att Turkiet invaderat Syrien och ensidigt öppnat gränsen till EU.

Samma dag, den 5 mars, laddades en video upp på Youtube som uppges visa hur beväpnad turkisk polis under hot om våld tvingar motvilliga migranter att kliva av en buss för att försöka ta sig över gränsen till Grekland och EU.

Carl Bildt har en lång historia av att stödja Turkiet och landets auktoritära president Erdogan. År 2013 menade Bildt, dåvarande utrikesminister, att Erdogans Turkiet är ”på rätt väg” i en debattartikel i Dagens Industri.

I mars samma år sade Bildt till Europaportalen att han trodde att Turkiet skulle vara EU-medlem inom tio år, och att Sverige arbetade för att häva de blockeringar som fanns mot olika förhandlingskapitel.

– Ja det gör vi. Men det ligger inte i Sveriges händer så att säga. Det förutsätter att man löser Ankaraprotokollet och Cypernfrågan*, sade Carl Bildt.

Läs även: Erdogan bekräftar: Turkiet öppnar gränsen – grekisk polis skjuter tårgas mot migranter

I början av augusti 2016, strax efter det misslyckade kuppförsöket mot Erdogan i juli, skrev Bildt en debattartikel på Politico med rubriken ”Europa, stå upp för Erdogan”.

Bildt protesterade emellertid mot själva rubriken som han menade framställde honom som för mycket av en Erdogan-vän.

När Turkiet i slutet av 2019 invaderade Syrien för att stödja de jihadistiska rebellerna var Bild trots allt fortsatt optimistisk om Turkiets framtida utveckling.

ett blogginlägg som publicerades i samband med invasionen menade Bildt att ”[Turkiet] är med stor sannolikhet på väg mot en ny förändring och öppning, även om den utvecklingen nu sannolikt dessvärre kommer att fördröjas av den nationalistiska mobilisering som utvecklingen i Syrien och krisen med USA och EU dessvärre leder till.”

*Norra Cypern har varit ockuperat av Turkiet sedan 1974.

Läs även: Busch Thor (KD) sågar dealen med Erdogan

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag