Erdoğan motsätter sig svenskt Nato-medlemskap: ”Gästhem för terrorister”

Turkiets president Erdogan. Foto: Wikimedia Commons
  • Fredag 13 maj 2022 2022-05-13
E-post 323

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan säger att han är negativ till att släppa in Sverige och Finland i Nato, eftersom länderna enligt honom är ”gästhem för många terrororganisationer”, rapporterar Hürriyet Daily News.

Men det handlar inte om exempelvis IS, som haft många svenska medborgare i sina led, utan kurdiska organisationer som PKK.

– Vi följer utvecklingen angående Sverige och Finland noga, men vi är inte positivt inställda, säger Erdoğan till reportrar.

Läs även: Ökat stöd för Nato-medlemskap

Erdoğan menar att Turkiet tidigare gjorde ett misstag som släppte in Grekland i Nato, efter att landet gick ur försvarsalliansen 1974 i protest mot den turkiska invasionen av Cypern samma år, men ångrade sig och gick med igen 1980.

– Ni vet vilken attityd Grekland haft mot Turkiet med Nato bakom sig. Som Turkiet vill vi inte begå ett andra misstag, säger Erdoğan.

– För övrigt är de skandinaviska länderna, tyvärr, nästan som gästhem för terroristorganisationer. PKK och DHKP-C har nästen i Nederländerna och Sverige. Det är värre, de deltar även i parlamenten där. Det är inte möjligt för oss att ha en positiv inställning, fortsätter han.

Kommentaren om att delta i parlamenten kan syfta på den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare V, som bland annat kohandlade med Magdalena Andersson om att godkänna henne som statsminister.

Bland annat kom parterna överens om att Sverige ska fördjupa samarbetet med PYD, en kurdisk organisation som verkar i norra Syrien.

Läs även: Erdoğan rasar mot karikatyr – Turkiet till attack mot fransk yttrandefrihet

Läs även: Svenskarna som hyllat Erdogans Turkiet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag