Erdogan rasar mot Israel och försvarar Hamas – då gratulerar Billström Turkiet

Bild: European Peoples Party/CC BY 2.0/President.gov.ua, CC BY 4.0
  • Söndag 29 okt 2023 2023-10-29
E-post

Israel kallar hem diplomater från Turkiet sedan landets president Recep Tayyip Erdogan anklagat landet för krigsförbrytelser och upprepat att han inte anser att Hamas är en terrororganisation under en propalestinsk demonstration i Istanbul på lördagen, rapporterar BBC.

–  Israel har öppet begått krigsbrott i 22 dagar, men ledarna i väst kan inte ens kräva Israel på ett eldupphör, sade Erdogan bland annat till de hundratusentals pro-palestinska demonstranter som samlats i Istanbul.

–  Anklaga inte oss för krigsbrott. Om du tror du kan anklaga våra soldater för krigsbrott så är det hyckleri. Vi är den mest moraliska armén i världen, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i en senare kommentar.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) tycks däremot inte ha några problem med Erdogans utfall mot Israel och försvar av Hamas.

I ett inlägg på plattformen X på söndagen gratulerar Billström Turkiet till hundraårsdagen av den turkiska republikens utropande, och skriver att han ”ser fram emot att fortsätta främja och stärka våra bilaterala relationer och att bli allierade i Nato”. Billström publicerar även en film på den turkiska flaggan som fladdrar i vinden.

Billströms inlägg får hård kritik från både höger och vänster.

Även Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar stämmer in i kritiken mot Billström.

Läs även: Erdogan hyllar Hamas som ”frihetskämpar”

Läs även: Raseri mot Billström: ”Varför kryper ni för ett gäng medeltida despoter?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag