Erdogan varnar för ny migrationskris som under 2015

Turkiets president Erdogan. Foto: Wikimedia Commons
  • Fredag 27 Dec 2019 2019-12-27
E-post 53

TURKIET Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan flaggar för att en ny migrantvåg lik den under 2015 kan vara på väg att skölja över Europa, rapporterar BBC.

Tiotusentals syriska flyktingar har tagit sig till gränsen mot Turkiet efter att den rebellkontrollerade provinsen Idlib utsatts för ökat bombardemang av syriska regeringsstyrkor uppbackade av Ryssland.

Upp till tre miljoner människor bor i Idlibprovinsen och den turkiske presidenten Erdogan varnade i söndags för att en tillströmning av flyktingar kommer att kännas av i Europa. Enligt Erdogan har fler än 80 000 människor från Idlib flytt till områden vid gränsen till Turkiet.

– Om våldet mot folket i Idlib inte upphör kommer detta antal att öka ännu mer. I det fallet kommer Turkiet inte att bära en sådan migrantbörda på egen hand, sade Erdogan enligt BBC.

Erdogan varnade att alla europeiska länder kommer att påverkas, men särskilt Grekland. Om inte våldet i Syrien upphör kan migrationskrisen 2015 komma att upprepa sig, sade presidenten.

På måndagen skulle en turkisk delegation sändas till Moskva för att diskutera situationen, uppgav Erdogan.

Läs även: ”Vi kommer öppna portarna” – Erdogan hotar med att skicka miljontals migranter till Europa

Läs även: Svenskarna som hyllat Erdogans Turkiet

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag