Ersson överklagar dom till hovrätten

Elin Ersson. Foto: Faksimil Facebook
  • Onsdag 27 Nov 2019 2019-11-27
E-post 2925

GÖTEBORG Asylaktivisten Elin Ersson stoppade utvisningen av en brottsdömd afghan och dömdes sedan för brott mot luftfartslagen. Nu överklagar hon domen till hovrätten.

Den 23 juli i fjol förhindrade Elin Ersson utvisningen av en 59-årig afghan på Landvetters flygplats. När hon vägrade sätta sig ned i flygkabinen bestämde kaptenen att båda hon och afghanen skulle kliva av planet.

Efteråt kunde Nyheter Idag avslöja att 59-åringen var dömd för att ha misshandlat sin fru och barn, och att han ville skickas hem. Utvisningen verkställdes slutligen den 27 augusti.

Läs även: IS-terrorist blir av med danskt medborgarskap: ”Är extremt ledsen”

Den 6 november i år dömdes Elin Ersson för brott mot luftfartslagen till att betala sammanlagt 4 200 kronor i dagsböter. Hon vidhåller dock att hon inte har begått något brott och överklagar nu domen till hovrätten.

Advokaten Tomas Fridh skriver till hovrätten att han vill att Ersson frikänns eller i vart fall får nedsatt straff. Då Ersson bara dömdes till böter måste hovrätten först avgöra om fallet ska tas upp till prövning.

Lyssna på vårt senaste podd-avsnitt: Den irakiske försvarsministerns kukbilder

Gör skillnad

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag