Eskalerande konflikt mellan Israel och Hamas – bombregn över Tel Aviv

Bombnedslag i Holon i Israel och Benjamin Netanyahu. Foto: Twitter / Public Domain
  • Torsdag 13 maj 2021 2021-05-13
E-post 367

ISRAEL En konflikt har de senaste dagarna eskalerat mellan Israel och terrororganisationen Hamas. Hamas har under veckan skjutit över 1 500 raketer mot israeliska städer, däribland Tel Aviv. Israel har i sin tur svarat med bombräder över Gazaremsan.

Tidigt på torsdagen slog flera raketer ner över Tel Aviv och södra Israel, rapporterar Expressen. Raketerna avfyrades av terrororganisationen Hamas och är en del av en pågående konflikt mellan parterna som den senaste tiden har eskalerat.

Enligt BBC har raketattackerna från militanta grupper i Gaza ledda av Hamas pågått sedan måndagskvällen. Den israeliska militären uppgav på torsdagsmorgonen att omkring 1 500 raketer avfyrats från Gaza mot israeliska städer. Israel har svarat på attackerna med bombräder mot Gaza.

I attackerna ska åtminstone 67 personer i Gaza och sju personer i Israel ha mist sina liv. Även barn ska ha omkommit på bägge sidor.

Enligt uppgifter från den israeliska militären ska flera ledare för Hamas ha dödats i bombattackerna mot Gaza.

Här är bilder från missilattackerna mot Tel Aviv under tisdagen:

 

På grund av tekniska problem med det israeliska missilskyddssystemet Iron Dome under tisdagen slog några av Hamas raketer ned i landet, rapporterar Times of Israel. Det ska ha resulterat i två kvinnors död, enligt Aftonbladet.

Här är bilder från en bomb som slog ner i Tel Aviv-förorten Holon.

 

Bilder finns även från en israelisk bombräd över Gazaremsan där höghuset Shorouk Tower kollapsar.

Läs även: Polis lät propalestinsk demonstration hållas: ”En bra sak”

Konflikten mellan Israel och Hamas har eskalerat efter oroligheter i östra Jerusalem den senaste tiden.

Ett av startskotten var när ett antal palestinska familjer i området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem blev vräkta efter ett domslut i israelisk domstol. Dispyten har gått vidare till landets högsta domstol som på måndagen valde att skjuta upp förhandlingar i frågan på grund av oroligheterna i landet, rapporterar Times of Israel.

Efter boendedispyten har flertalet våldsamma konfrontationer skett mellan judiska och arabiska grupperingar i staden. Våldsamheterna kulminerade i en sammandrabbning vid en plats i staden som är helig för både judar och muslimer, rapporterar BBC.

Våldsamheter skedde även i andra israeliska städer och totalt ska fler än 374 personer ha arresterats och 36 poliser ha skadats i samband med oroligheterna, enligt BBC som hänvisar till uppgifter från den israeliska polisen.

– Inget kan berättiga att en arabisk pöbel angriper judar, och inget kan berättiga att en judisk pöbel angriper araber, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu angående den senaste tidens våldsamheter. Detta enligt BBC som i sin tur hänvisar till Times of Israel.

I kölvattnet av raketattackerna från Hamas överväger nu israelisk militär en markinvasion av Gazaremsan, rapporterar Jerusalem Post. Enligt tidningen kommer sådana planer att presenteras till ledningen inom det israeliska försvaret under torsdagen.

Läs även: Zara Larssons attack på Israel: ”Upprätthåller apartheid och DÖDAR civila”

Läs även: SVT vilseleder om Israels coronavaccinering

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag