Ett år efter nedläggningen av Sollefteå BB: Bilförlossningar har ökat

Sjukhuset i Sollefteå. Foto: faksimil Google Maps
  • Onsdag 31 jan 2018 2018-01-31
E-post 263

SOLLEFTEÅ Ett år efter stängningen av BB Sollefteå framkommer det nu att antalet bilförlossningar ökat i området som tidigare använde sig av BB. Turerna har varit många kring nedläggningen och trots att staten skjutit till resurser förblir BB Sollefteå nedlagt.

Det var för ungefär ett år sen som BB i Sollefteå stängdes ner efter politiska beslut. Under året som har gått har effekterna kunnat synas i att antalet bilförlossningar ökat i kommunen och i de angränsade kommunerna, det uppger Sveriges Radio.

Flera kvinnor har varit tvungna att genomgå förlossningen i ambulanser. Tre ambulansförlossningar har skett på orter i Härnösands kommun, tre stycken har skett i Kramfors och en har skett i Sollefteå. Marju Dahmoun, verksamhetschef vid kvinnokliniken menar att nedläggningen av BB Sollefteå kan ha påverkat fyra av fallen.

– När Sollefteå stängde så blev det långt för vissa att åka till sjukhus. Vi har därmed gett dem rekommendation att ta ambulans om vi bedömer att förlossningen kommer att gå fort, berättar Dahmoun till Sveriges Radio.

Turerna kring nedläggningen av BB Sollefteå har varit många och själva nedläggningen är kontroversiell. Trots att staten har skjutit till extra resurser för att kunna öppna BB Sollefteå igen har politikerna aktivt valt att inte göra det, även när de själva kostar mycket för landstinget.

LÄS ÄVEN: Staten ger 22 miljoner extra till Västernorrlands förlossningsvård – Landstingspolitikerna vägrar öppna Sollefteå BB igen

LÄS ÄVEN: Ewa Back (S) vill inte lägga pengar på Sollefteå BB – Själv kostade hon landstinget minst 654 384 kronor 2016

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag