EU fördömer Polen i historiskt beslut – Landet kan förlora sin rösträtt

Foto: Wikimedia commons
  • Onsdag 20 dec 2017 2017-12-20
E-post 1725

EUROPA EU-kommissionen väljer idag den 20 december att kraftigt fördöma Polen och hota med sanktioner. Kommissionen ogillar en del reformer som den polska regeringen vill genomföra med sitt rättsväsende och skulle situationen eskalera kan Polen förlora sin rösträtt inom EU.

I ett historiskt beslut väljer EU-kommissionen att aktivera artikel sju och hota Polen med sanktioner om inte landet sluta reformerar om sitt rättsväsende, uppger Sveriges Radio.

Konflikten handlar om att den polska regeringen vill genomföra en del lagar som anses kontroversiella i EU, kritiker menar att besluten kommer leda till att domstolsväsendet kommer drabbas av mer politisk kontroll.

EU-kommissionen har sammanställt en lista med åtgärder som de vill att polska myndigheter ska vidta för att undvika sanktioner.

Om Polen inte följer kommissionens order kan de drabbas av sanktioner, bland annat att landet förlorar sin rösträtt inom det europeiska samarbetet.

Sveriges EU-minister Ann Linde (S) menar att kommissionens uttalande är väntat.

– Målet är ju att Polen ska följa rekommendationerna och se till att det blir ett mer rättssäkert system och att man inte går emot rättsstatens principer. Det är ju allt det här handlar om. Det är EU:s själ och det måste vara konsekvenser när man inte följer det, säger Ann Linde, till Sveriges Radio.

Polens justitieminister uppger dock att landet kommer fortsätta reformera sitt rättssystem enligt den plan som regeringen lagt fram.

Polen har tidigare uttryckt att självständighet kring lagstiftning är en viktigare fråga än att upprätthålla bra relation med EU. I en opinionsundersökning under augusti visade en polsk tidning att 56,5 procent av polackerna anser att Polen kan klara sig utan EU om de skulle tvingas ta emot muslimer i landet.

LÄS ÄVEN: Polen lämnar hellre EU än tvingas ta emot muslimer

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag