EU-länder kräver att Sverige fortsätter utvisa afghaner

Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 12 aug 2021 2021-08-12
E-post

Det svenska migrationsverket har tillfälligt avbrutit alla avvisningar till Afghanistan på det afghanska flyktingsministeriets begäran. Men nu kräver sex EU-länder att avvisningarna till Afghanistan från EU fortsätter i ett brev till den svenske EU-kommissionären Ylva Johansson, rapporterar SVT.

”Att stoppa återsändandet skickar fel signal och kommer troligen motivera fler afghanska medborgare att lämna sitt hem för att resa till EU” skriver ministrar från Tyskland, Nederländerna, Danmark, Österrike, Belgien och Grekland i brevet, som inte nämner Sverige specifikt.

Läs även: Migrationsverket stoppar utvisningar till Afghanistan

Ministrarna uttrycker oro för att stoppade avvisningar ska locka fler afghanska migranter att söka sig till EU. Sedan migrantkrisen 2015 har 570 000 afghaner sökt asyl i EU, och under förra året var afghaner den näst största gruppen migranter till EU med 44 0000 personer.

Det var i juli som Afghanistans flyktingministerium ensidigt sade upp avtalet med EU om att ta emot afghanska medborgare under en tremånadersperiod på grund av säkerhetsläget i landet, där talibanerna går på offensiven efter att USA och de internationella säkerhetsstyrkorna dragit sig tillbaka.

Men ministrarna som undertecknat brevet menar att avtalet inte går att pausa ensidigt och uppmanar Ylva Johansson och Margaritis Schinas, hennes grekiske kollega i EU-kommissionen, att agera.

Läs även: Afghanistan säger nej till att ta emot utvisade medborgare

Läs även: Berggren: Upp till bevis om afghanerna kan försvara sitt land

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag