EU-positiva Emmanuel Macron – Svenska politikernas favoritkandidat

President Emmanuel Macron. Foto: Flickr
  • Måndag 24 apr 2017 2017-04-24
E-post 162

STOCKHOLM På plats under SVT:s valvaka fanns bland annat moderaterna Anna Kinberg Batra och Carl Bildt samt socialdemokratiska EU-ministern Ann Linde. Samtliga stödjer Emmanuel Macron och fruktar ett Frankrike där Le Pen regerar. Framförallt är det Europeiska Unionens framtid de är oroliga för.

Den 39-årige före detta bankiren och finansministern Emmanuel Macron, som under gårdagen kvalificerade sig vidare till franska presidentvalets andra omgång tillsammans med Nationella Frontens Marine Le Pen, hyllas av politikereliten.

LÄS ÄVEN: Macron och Le Pen vidare till andra omgången av franska presidentvalet

Under den statliga tv-kanalen SVT:s valvaka intervjuades bland annat moderaterna Anna Kinberg Batra, nuvarande partiledare, samt Carl Bildt, tidigare partiledare för M tillika före detta statsminister samt utrikesminister.

Republikanerna är det franska parti som står moderaterna närmast. Deras kandidat Francois Fillon klarade sig inte vidare till andra valomgången.

– Ja, det är ju personval, om man då låter sin kampanj avslöja skandaler på det där sättet så är det inte förvånande att det gick som det gick, kommenterade Anna Kinberg Batra sitt systerpartis presidentvalsresultat.

Efter att ha misslyckats med sitt presidentval gav Fillon sitt stöd till Macron och uppmanade alla att rösta på honom.

– Jag tycker det är bra att han uppmanar sina anhängare att rösta på Macron, säger Batra.

Enligt henne står valet nu mellan ”reformer och EU-samarbete” med Macron eller att Frankrike vänder sig emot det med Le Pen.

Carl Bildt tyckte att det gick sämre för Le Pen än förväntat.

– Det går lite sämre för Marine Le Pen än vad de hade förutsatt, hon låg ju på 25–26%, tycker Carl Bildt när han under SVT:s valvaka ombeds kommentera valresultatet.

Enligt Bildt kommer det bli svårt för Le Pen att segra i valet.

– Motståndet mot Nationella Fronten är nog rätt brett i Frankrike, säger Bildt.

Han förväntar sig att det politiska etablissemanget kommer att kraftsamla mot Le Pen för att hindra henne från att bli president.

– Det kommer bli vad man kallar en Republikansk Front, menar Bildt.

Sveriges EU-minister hoppas också på Macron

Även socialdemokraten tillika nuvarande EU-ministern Ann Linde fanns på plats i SVT-studion för att kommentera resultatet. Socialdemokraternas systerparti Parti Socialiste kom på femte plats i presidentvalet med sin kandidat Benoit Hamon. Han lämnade sittande regering för att han tyckte att den inte var tillräckligt socialistisk.

Den sittande presidenten Francois Hollande är så impopulär att han inte ens ställde upp i valet.

Sveriges EU-minister Ann Linde hoppas att Macron segrar i den slutgiltiga valomgången.

– Han är mycket positiv till EU men väldigt mycket för överstatlighet, säger den svenska EU-ministern angående valresultatet.

När SVT ber henne motivera varför det är dåligt om Le Pen vinner svarar hon:

– Framförallt därför att hon är främlingsfientlig och vill ha ett inåtvänt nationalistiskt Frankrike och det är inte bra för EU.

Vem vill du ska vinna presidentvalet?
1053 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag