EU ställer sig på Spaniens sida: Förklarar katalanska valet ogiltigt

EU-kommissionens högkvarter i Bryssel. Foto: Henrik Alexandersson
  • Måndag 2 okt 2017 2017-10-02
E-post 1244

BRYSSEL Ja-sidans 90-procentseger i katalanernas folkomröstning om självständighet är ogiltig, det slår EU-kommissionen fast. De hänvisar till den spanska staten och att folkomröstningen ska ha skett i strid med Spaniens lagstiftning. Nu manar EU till ”enighet och stabilitet”.  

Folkomröstningen i Katalonien är ogiltig, det slår EU-kommissionen fast. Detta eftersom folkomröstningen anses ha skett i strid mot den spanska statens lag.

Under söndagen röstade katalanerna, i regionen Katalonien i vad som fortfarande är en del av Spanien, för självständighet. Trots att den spanska polisen attackerade väljare och aktivt, genom brutalt våld, försökte hindra dem från att gå och rösta så blev utfallet ändå 90 procent för ”ja-sidan”.

Spanien möter hård kritik efter att bilder, på spansk polis som slår väljare, spridits över internet.

LÄS ÄVEN: Här skjuter spansk polis gummikulor mot katalanerna som röstar för självständighet

LÄS ÄVEN: Polisen slår brandmän med batong – Hundratals skadade i Katalonien 

EU-kommissionen uttalar sig även om att folkomröstningen är en intern angelägenhet för den spanska staten och att om en del av Spanien skulle bryta sig loss så skulle den delen inte anses vara en medlem i den Europeiska Unionen.

EU-kommissionen manar till fred mellan parterna i konflikten. De säger sig även ha fullt förtroende för den sittande konservativa premiärministern Mariano Rajoy.

”Förutom de rent juridiska aspekterna i den här frågan, tycker kommissionen att detta är tider för enighet och stabilitet, inte splittring och fragmentering”, skriver kommissionen i sitt uttalande. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag