EU tvingar Sverige att sluta med gränskontroller

Arkivbild. Foto: News Oresund
Arkivbild. Foto: News Oresund
  • Onsdag 6 sep 2017 2017-09-06
E-post 1118

SVERIGE EU-kommissionen kommer inte tillåta en förlängning av Sveriges gränskontroller mot Danmark. Det säger EU:s migrations­kommissionär Dimitris Avramopoulos vid en presstr’ff under onsdagen, skriver nyhetsbyrån Direkt.

11 maj i år beslutade EU att tillåta en förlängning av gränskontrollerna för fem länder som är medlemmar i Schengen; Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge. Det undantaget löper ut 12 november och därefter kommer det alltså inte bli någon förlängning.

– Det kommer inte att bli någon förlängning. Gränskontrollerna går mot sitt slut om två månader. Förhållandena för att godkänna dem finns inte längre, säger Avramopoulos.

Migrationsminister Morgan Johansson säger till DN att det regeringen överväger att fortsätta gränskontrollerna på ”annan legal grund” och tar Frankrike som exempel.

– Den frågan får vi återkomma till när vi närmar oss november. Just nu förstärker vi gränsbevakningen med hundra nya gränskontrollanter vid Öresundsbron, säger han.

Dimitris Avramopolous välkomnar idag också EU-domstolens beslut att avslå Ungerns och Slovakiens begäran om att upphäva EU:s system för omfördelning av asylsökande från Grekland och Italien. Han hotar dessutom att dra Polen, Ungern och Tjeckien inför domstol om de fortsätter att vägra ta emot asylsökande.

SE ÄVEN: EU kan tvinga medlemsländer att ta emot flyktingar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag