EU kan tvinga medlemsländer att ta emot flyktingar

Foto: Flickr. Wikimedia commons
  • Onsdag 6 sep 2017 2017-09-06
E-post 651

EUROPA Ungern och Slovakiens överklagan om att tvingas ta emot omfördelade asylsökande från Grekland och Italien avslås av EU-domstolen. Beslutet innebär att EU kan tvinga samtliga medlemsländer att ta emot flyktingar.

EU-domstolen avslår Ungern och Slovakiens överklagan om att omfördela asylsökande som anlänt till Grekland och Italien till resten av EU, det uppger Sveriges Radio.

Under hösten 2015 beslutade EU:s migrationsministrar att omfördela asylsökande som anlänt till Grekland och Italien. Ungern och Slovakien överklagade då beslutet. Ungern och Slovakien anser att frågan om hur många asylsökande som ett land ska ta emot är en fråga som bör avgöras i varje medlemsland för sig.

EU-kommissionen hoppas få fart på en ny omfördelning av asylsökande efter EU-domstolens beslut. Kommissionen väntas idag föreslå att EU-länder ska påbörja ett mottagande av 40 000 kvotflyktingar direkt från flyktingläger utanför EU, det uppger Dagens Nyheter.

Ungern uppger att de har spenderat 800 miljoner euro, cirka 1 miljard kronor, på att förstärka deras gränser för att tackla invandringen. En summa som de anser att EU bör betala av. EU har godkänt att återbetala hälften av den summan, 400 miljoner euro. Anledningen till att de inte betalar hela summan är för att Ungern inte tagit emot alla de 160 000 flyktingar som EU anser att Ungern borde ta emot, det uppger AFP.

LÄS ÄVEN: Ungern stängde gränsen mot Kroatien – ”för att skydda Europa”

Beslutet kan komma att skapa ett starkare EU-motstånd i Östeuropa. Nyligen visade en polsk opinionsmätning att Polen hellre lämnar EU än tvingas ta emot muslimer.

LÄS ÄVEN: Polen lämnar hellre EU än tvingas ta emot muslimer

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag