EU vill lätta på asylregler – ger Bah Kuhnke (MP) ”kalla kårar”

Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Skärmdump från SVT
  • Torsdag 2 dec 2021 2021-12-02
E-post

BRYSSEL Belarus grannländer Polen, Lettland och Litauen kan få dispens från en del asylrättsregler med anledning av migrantkrisen som uppstått, rapporterar Ekot. ”Skamligt”, säger EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP).

Det är EU-kommissionen som föreslår att Polen, Lettland och Litauen ska få kringgå vissa asylrättsregler för att underlätta för länderna i konflikten med Belarus, där tusentals migranter försöker korsa EU:s yttre gräns illegalt.

– Det har kommit ganska många på en kort tid och de har kommit på ett sätt som har gjort att Litauen, Lettland och Polen har hamnat i vad de själva upplever som en nödsituation, säger EU-kommissionären Ylva Johansson till Ekot.

De migranter som kommer från Belarus ska kunna hållas i förvar vid gränsen i fyra månader, vilket är tre månader längre än i dag. Länderna får också mer tid på sig att registrera asylansökningar och det blir lättare att skicka tillbaka de som får avslag. Dessa nya regler ska gälla i minst sex månader.

Människorättsorganisationer och vänsterpolitiker är kritiska och anser att EU urholkar asylrätten på det här sättet. EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) är en av kritikerna.

– Att inrätta center för att förvara människor utan att det finns möjlighet till oberoende granskning, det är skamligt och det ger alla oss som kan vår moderna historia kalla kårar, säger hon till Ekot.

Ylva Johansson säger däremot att förslaget inte ger länderna någon rätt att tumma på asylrätten.

Läs även: Polen: 10 000 migranter på väg

Läs även: Bah Kuhnke (MP) i debatt om migrationen till EU: ”Tio tusen tyska bögar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag